Rombollar med julkryddor
06 okt, 2023
AvLinn Grubbström
Ge en torr sockerkaka nytt liv och gör oemotståndliga rombollar med julkryddor som doppas i choklad och rullas i hackade nötter.
Annons
Rombollar med julkryddor
Använd gärna en sockerkaka som har stått och blivit torr när du gör de läckra rombollarna.
25 stycken
Annons
Du behöver:
500 g sockerkaka
100 g mandelmassa
2 msk lingonsylt
1 tsk rom
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 nypa mald nejlika
100 g mörk choklad
Garnering:
100 g mörk choklad
50 g hasselnötter
Gör så här:
- Mixa kakan fint i en mixer. Riv mandelmassan grovt och blanda den med smulorna. Tillsätt lingonsylt, rom, kanel, kardemumma och nejlika. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron. Blanda den med övriga ingredienser. Arbeta ihop till en fast deg. Rulla degen till bollar och lägg dem i kylen.
- Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller försiktigt i mikro. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka dem fint. Doppa rombollarna i chokladen och rulla dem försiktigt i de hackade nötterna. Låt chokladen stelna och förvara bollarna i en burk med tätslutande lock.
Foto: Peter Kam
Annons