Rostad mjuk pepparkaka med vispad mascarpone
08 okt, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Vi är alla överens om att mjuk pepparkaka är bland det godaste som finns. Vad sägs om att rosta den och servera med vispad mascarpone? Då blir den ännu godare!
Annons
Rostad mjuk pepparkaka med vispad mascarpone
Få en lagom försmak av jul med mjuk pepparkaka. Rostar du den och serverar med mascarpone blir den festfin på direkten.
Annons
12 bitar
Tid: 1 timme och 10 minuter
Du behöver:
6 ägg
4 dl strösocker
1 ½–2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl grekisk yoghurt
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
Vispad mascarpone:
1 dl mascarpone
2 msk florsocker
½ citron, rivet skal
Till servering:
200 g inlagda körsbär eller lingonsylt
Ätbart guldglitter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp. Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt. Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten. Vänd därefter ner i äggsmeten.
- Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
- Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten. Grädda i nedersta mitten av ugnen 35–45 minuter. Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig. Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk. Låt svalna.
- Servering: Vispa mascarpone, florsocker och rivet citronskal. Skär hälften av kakan i 6 skivor, spara resten. Rosta dem gyllene och spröda i brödrosten och servera med mascarponeröran, inlagda körsbär och ätbart guldglitter.
Foto: Columbus Leth, Anders Schönnemann
Annons