Så bakar du challah – det 6-flätade brödet
22 mar, 2025
Challah är ett klassiskt, traditionsbundet judiskt bröd som är försvinnande gott. Lite trixigt med en 6-fläta men ack så fint!
Annons
Challah
Det här är en 6-fläta, så det gäller att hålla tungan rätt i munnen när du ska fläta. En enklare 3-fläta blir också vacker!
Annons
1 bröd
Tid: 25 minuter + tid för jäsning och gräddning
Du behöver:
40 g jäst
2 ¼ dl ljummet vatten
1 msk strösocker
2 tsk salt
70 g flytande honung
2 ägg
1 äggula
0,6 dl solrosolja
700 g (11–12 dl) vetemjöl
1 äggvita till pensling
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt socker, salt, honung, ägg och äggula och vispa ihop, gärna i masken. Tillsätt olja och mjöl och arbeta degen i ca 10 minuter, gärna på hög hastighet, tills degen släpper bunken.
- Olja in en skål och lägg degen i den. Vänd på degen så att översidan också blir inoljad. Låt jäsa övertäckt i rumsvärme till dubbel storlek, ca 1 ½ timme.
- Dela degen i 6 lika stora bitar (väg gärna) och rulla ut varje bit till en smal korv ca 40 cm lång. Varje korv ska vara lite tunnare i ändarna än på mitten och alla ska vara lika tjocka och långa.
- Starta med att samla alla ändarna och håll dem samman med den ena handen. Ta korv nr 2 på högra sidan och lägg den helt över till vänster. Ta därefter korven på högra sidan lägg den till mitten. Ta korv nr 2 på vänstra sidan och lägg den helt över till höger. Ta därefter korven på vänstra sidan och lägg den till mitten. Upprepa tills du har en fin fläta och kan nypa ihop ändarna ordentligt.
- Pensla brödet med äggvita, se till att det även kommer ner i flätans fördjupningar. Låt brödet jäsa i rumsvärme ca 1 timme. Värm ugnen till 175°.
- Grädda brödet ca 50 minuter, tills det är gyllene och genomgräddat.
Foto: Columbus Leth
Annons