Lyxiga ost-och baconpajer – perfekta för buffén
17 mar, 2025
AvLena Söderström
Dessa minipajer med ost och bacon är som gjorda för att servera på buffébordet. Försvinnande goda!
Annons
Lyxiga ost-och baconpajer
De krämiga minipajerna smakar bäst varma eller ljumma.
Annons
8 små pajer
Tid: 1 timme + tid i ugnen
Du behöver:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 stort ägg, kylskåpskallt
1 tsk äppelcidervinäger
Fyllning:
3 stora ägg
2 dl vispgrädde
100 g riven västerbottensost
50 g riven ost, gratängost
Nymalen svartpeppar
2 skivor bacon
Garnering:
2 msk finhackad gräslök
Gör så här:
- Mät upp mjölet och smöret, skuret i tunna skivor, i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Ringla över uppvispat ägg och vinäger och blanda till en smidig deg. Låt den vila kallt i en plastpåse ca 30 minuter.
- Dela degen i 8 delar. Tryck ut i små pajformar, 9–10 cm i diameter, så att degen kommer upp lite på kanterna. Ställ kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
- Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen ca 5 minuter. Ta ut dem och sänk värmen till 200°.
- Vispa ihop ägg och grädde. Blanda i de båda ostsorterna. Peppra. Fördela fyllningen i pajerna och strö över finhackat bacon.
- Grädda minipajerna i nedre delen av ugnen 30–35 minuter, eller tills fyllningen stannat och fått fin färg. Låt dem sedan svalna i minst 30 minuter. Garnera pajerna med gräslök strax före servering.
Foto: Lena Söderström
Annons