Så bygger du den bästa burgaren – steg för steg
Burgare med picklad gurka och karamelliserad lök
En riktigt mullig festburgare!
4 portioner
Du behöver:
Picklad gurka:
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 ½ dl kokande vatten
½ dl ättiksprit, 12%
½ tsk senapsfrö
1 gurka
Biffar:
500 g högrevsfärs
Salt och nymalen svartpeppar
1 ½ msk olivolja till stekning
Karamelliserad lök:
2 gula lökar
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 msk balsamvinäger
Gräddsås:
4 dl färdig oxbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk tomatketchup
1 msk mörk soja
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
4 hamburgerbröd
1 gemsallad
4 tsk majonnäs
4 tsk dijonsenap
4 msk rostad lök
Steg 1
Picklad gurka: Blanda ut socker och salt i kokande vatten. Rör ner ättika och senapsfrö. Skölj gurkan och skiva den tunt. Lägg gurkan i en ren glasburk. Häll lagen över och låt dra i minst 1 timme i kylskåp före servering.
Steg 2
Biffar: Forma 4 biffar av färsen. Krydda väl med salt och peppar. Stek biffarna i olja i en djup stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta biffarna från pannan och låt vila vid sidan av. Låt pannan vara varm.
Steg 3
Karamelliserad lök: Skala och skiva lökarna. Stek i smör och socker i samma stekpanna som biffarna.
Steg 4
Stek i cirka 10 minuter, tills löken är genomskinlig och mjuk. Smaka av med balsamvinäger och lägg löken på en tallrik.
Steg 5
Häll ner buljongen i samma stekpanna som du stekt biffar och lök i. Låt koka upp. Rör om med en träslev så du fångar upp all smak från pannan. Tillsätt grädde och låt småkoka i ca 5 minuter, tills såsen kokat ner lite. Tillsätt ketchup och soja och smaka av med salt och peppar.
Steg 6
Rosta hamburgerbröden och öppna dem. Skölj och skiva salladen. Bred majonnäs på underdelen av bröden, bred överdelarna med dijonsenap. Fyll bröden med sallad, biffar, stekt lök och gurksallad. Häll varm sås över burgarna, strö rostad lök över och servera genast.
Foto: Betina Hastoft