Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så fixar du ett lyxigt skaldjursfat med krabbklor, ostron och räkor

25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Så fixar du ett lyxigt skaldjursfat med krabbklor, ostron och räkor
Inget skriker lyx som ett välfyllt skalsjursfat med krabbklor, ostron och räkor! Servera med egen aioli och grillat tomatbröd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Skaldjursfat med aioli och grillat tomatbröd

Aioli är en självklar kompis till skaldjuren. Grillat tomatbröd är en ny men lika given bekantskap.

Bjud på ett lyxigt skaldjursfat med aioli och grillat tomatbröd

6 portioner

Annons

Du behöver:

1 kg krabbklor
1 citron
1 kvist färsk dill
1 msk strösocker
1 krm salt
12 ostron
24 räkor
Krossad is

Aioli:

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 tsk salt
3 msk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
1 dl solrosolja
1 dl olivolja

Vinägrett:

½ vitlöksklyfta
½ schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
½ tsk strösocker
2 ½ msk olivolja

Tomatbröd:

6 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta
3 väl mogna tomater
2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Aioli: Skala och pressa vitlöken, och blanda den med äggulor och salt i en skål. Rör i vinäger och senap och vispa ihop allt noga. Blanda de två sorters oljorna och häll dem i äggulesmeten, lite i taget, under vispning. Vispa tills konsistensen är tjock och krämig. Smaka av med lite extra vitlök, salt och vinäger om så önskas.
  2. Vinägrett: Skala och riv vitlök. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda vitlöken med vinäger och socker i en skål. Rör sedan ner olivolja och blanda slutligen i finhackad schalottenlök.
  3. Tomatbröd: Ringla över olja på brödskivorna och krydda med salt. Grilla bröden ordentligt på båda sidor i en grillpanna. Skala vitlöken och gnid brödskivorna med den. Skölj och riv tomaterna på ett rivjärn och bred ut det på brödskivorna. Droppa över olja och krydda ordentligt med salt och peppar.
  4. Ta ut krabbklorna från kylskåpet. Skölj citronen och skiva den. Skölj dillen. Koka krabbklorna i en kastrull med dill, citronskivor, socker och salt i ca 10 minuter. Det är viktigt att vattnet täcker krabbklorna. Ta bort kastrullen från värmen och låt krabbklorna dra i vattnet i ca 10 minuter. Öppna ostronen, lossa dem från skalet och kontrollera att det inte finns några skalrester kvar. Banka hål i krabbklorna för att göra dem lättare att öppna.
  5. Lägg upp krabbklor, ostron och räkor på ett serveringsfat fyllt med krossad is. Servera med aioli, vinägrett och tomatbröd.

Foto: Lene Samsø

Annons