Så fixar du ett lyxigt skaldjursfat med krabbklor, ostron och räkor
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Inget skriker lyx som ett välfyllt skalsjursfat med krabbklor, ostron och räkor! Servera med egen aioli och grillat tomatbröd.
Annons
Skaldjursfat med aioli och grillat tomatbröd
Aioli är en självklar kompis till skaldjuren. Grillat tomatbröd är en ny men lika given bekantskap.
6 portioner
Annons
Du behöver:
1 kg krabbklor
1 citron
1 kvist färsk dill
1 msk strösocker
1 krm salt
12 ostron
24 räkor
Krossad is
Aioli:
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 tsk salt
3 msk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
1 dl solrosolja
1 dl olivolja
Vinägrett:
½ vitlöksklyfta
½ schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
½ tsk strösocker
2 ½ msk olivolja
Tomatbröd:
6 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta
3 väl mogna tomater
2 msk olivolja
Gör så här:
- Aioli: Skala och pressa vitlöken, och blanda den med äggulor och salt i en skål. Rör i vinäger och senap och vispa ihop allt noga. Blanda de två sorters oljorna och häll dem i äggulesmeten, lite i taget, under vispning. Vispa tills konsistensen är tjock och krämig. Smaka av med lite extra vitlök, salt och vinäger om så önskas.
- Vinägrett: Skala och riv vitlök. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda vitlöken med vinäger och socker i en skål. Rör sedan ner olivolja och blanda slutligen i finhackad schalottenlök.
- Tomatbröd: Ringla över olja på brödskivorna och krydda med salt. Grilla bröden ordentligt på båda sidor i en grillpanna. Skala vitlöken och gnid brödskivorna med den. Skölj och riv tomaterna på ett rivjärn och bred ut det på brödskivorna. Droppa över olja och krydda ordentligt med salt och peppar.
- Ta ut krabbklorna från kylskåpet. Skölj citronen och skiva den. Skölj dillen. Koka krabbklorna i en kastrull med dill, citronskivor, socker och salt i ca 10 minuter. Det är viktigt att vattnet täcker krabbklorna. Ta bort kastrullen från värmen och låt krabbklorna dra i vattnet i ca 10 minuter. Öppna ostronen, lossa dem från skalet och kontrollera att det inte finns några skalrester kvar. Banka hål i krabbklorna för att göra dem lättare att öppna.
- Lägg upp krabbklor, ostron och räkor på ett serveringsfat fyllt med krossad is. Servera med aioli, vinägrett och tomatbröd.
Foto: Lene Samsø
Annons