Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Så lagar du en perfekt sparrisrisotto

09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på sparrisrisotto
columbus leth
Sparris och risotto är smakkompisarna som går hand i hand – så här tillagar du den till perfektion!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #7: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood #7: Vodkapasta

Sparrisrisotto

Risottons favoritprimör, sparrisen, gör ingen besviken.

Annons

2 portioner

Du behöver:

1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja, till stekning
2 dl risottoris
1 msk smör
½ dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong
250 g grön sparris
Salt och peppar
70 g parmesan

Till servering:

2 msk olivolja
Parmesan
Peppar

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i olja i en traktörpanna eller tjockbottnad kastrull tills löken är glansig men inte fått färg.
  2. Skölj riset och häll ner det i pannan tillsammans med smöret. Låt det fräsa 1 – 2 minuter tillsammans med löken, inget ska få färg. Tillsätt vinet och låt det koka in helt i riset.
  3. Späd med cirka hälften av buljongen, lite i taget, vartefter riset suger upp vätskan. Rör inte i pannan, utan vicka och snurra den försiktigt istället. Låt riset puttra på svag värme tills det är lätt al dente.
  4. Bryt av och släng den nedre, träiga änden av sparrisen. Skär sparrisen i tjocka skivor och blanda ner i risotton. Låt det puttra vartefter du spär med resten av buljongen, lite i taget, tills riset och sparrisen är perfekt al dente och risotton är krämig. Krydda med salt och peppar.
  5. Riv parmesan och vänd ner i risotton. Smaka av.
  6. Servera risotton i djupa tallrikar, med några droppar olivolja, riven parmesan och nymalen peppar över.

Foto: Columbus Leth

Annons