Så lagar du en perfekt sparrisrisotto
09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Sparris och risotto är smakkompisarna som går hand i hand – så här tillagar du den till perfektion!
Annons
Sparrisrisotto
Risottons favoritprimör, sparrisen, gör ingen besviken.
Annons
2 portioner
Du behöver:
1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja, till stekning
2 dl risottoris
1 msk smör
½ dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong
250 g grön sparris
Salt och peppar
70 g parmesan
Till servering:
2 msk olivolja
Parmesan
Peppar
Gör så här:
- Fräs lök och vitlök i olja i en traktörpanna eller tjockbottnad kastrull tills löken är glansig men inte fått färg.
- Skölj riset och häll ner det i pannan tillsammans med smöret. Låt det fräsa 1 – 2 minuter tillsammans med löken, inget ska få färg. Tillsätt vinet och låt det koka in helt i riset.
- Späd med cirka hälften av buljongen, lite i taget, vartefter riset suger upp vätskan. Rör inte i pannan, utan vicka och snurra den försiktigt istället. Låt riset puttra på svag värme tills det är lätt al dente.
- Bryt av och släng den nedre, träiga änden av sparrisen. Skär sparrisen i tjocka skivor och blanda ner i risotton. Låt det puttra vartefter du spär med resten av buljongen, lite i taget, tills riset och sparrisen är perfekt al dente och risotton är krämig. Krydda med salt och peppar.
- Riv parmesan och vänd ner i risotton. Smaka av.
- Servera risotton i djupa tallrikar, med några droppar olivolja, riven parmesan och nymalen peppar över.
Foto: Columbus Leth
Annons