Så lagrar du champagne på bästa sätt
Vilka glas ska du servera mousserande i? Finns det några big no-no? Och hur lagrar man mousserande viner, går det ens?
Här berättar dryckescoachen Maya Samuelsson hur du ska tänka när det kommer till lagring och vilka glas som får bubblorna att stanna längst.
De här glasen ska du servera mousserande viner i
Vilket glas mår bubblor bra av? De glas som faktiskt är gjorda för att dricka mousserande ur är inte optimala att dricka drycken ur, egentligen.
– Kupan är lite för liten för att koncentrera doften på näsan. Då är faktiskt ett vinvinsglas bättre. Vi får en större yta som doftar och vi får en tydligare kupa till näsan, berättar Maya Samuelsson.
Lagrad champagne som smakar mer, de kan man dricka i ännu större kupor för att få fram så mycket doft och smak som möjligt.
I den här temperaturen ska mousserande serveras
– Man säger att champagne ska serveras från sex till åtta grader. Jag tycker att det kan vara lite kallt, säger Maya.
Prosecco som har mycket doft, blommighet och som är väldigt fruktdrivet, vill vi ha upp syra i, så det går utmärkt att servera svalt.
– Champagne med sin doft av krämighet, nougat och nötter, den tycker jag är tråkig att dölja. Ha samma temperatur som för vanliga vina viner, alltså från åtta till tio eller tio till tolv grader
Så ska du lagra champagne
En annan sak som man kan påverka hemma är lagring. När man ska lagra viner så är det viktigt att tänka på att vinerna ska ligga ner. Det ska även vara mörkt, de ska ligga stilla och det ska vara en jämn temperatur.
Lägg hellre in vinerna i en garderob, än att ställa de bredvid kylen, bredvid ugnen eller liknande i köket. Om du tänker på de sakerna, då kan champagne lagras länge.
Champagne har en hög, skarp syra, vilket gör att vinet håller. Det finns också dofter och aromer som blir väldigt härliga vid lagring, som nötter, smör och svamp et cetera.
En vanlig standardchampagne kan du lagra hemma i tio år utan problem hemma. En bättre vintage champagne kan du lagra mellan 30 till 50 år.
Vill du ha tips på vilken mat du kan matcha med mousserande vin? Här kan du se Maya Samuelsson berätta om vad som smakar bäst till mousserande och vilken mat man kanske inte ska matcha med i första hand.