Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Så lagrar du vin – Maya Samuelsson guidar

27 aug, 2024
AvMaya Samuelsson
Så lagrar du vin – Maya Samuelsson guidar
Vilka viner kan man lagra? Hur länge ska de lagras? Och framför allt – hur ska de förvaras? Maya Samuelsson delar med sig av sina bästa tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #2 - Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnadenBrand logo
Dryckescoachen #2 - Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnaden

Att lagra vin kan vara en djungel och är ett av de vanligaste ämnena man får frågor om som sommelier. Tyvärr finns det inte alltid ett enkelt svar. Det ligger en stor kunskap bakom att veta vid vilket exakt tillfälle ett vin är bästa att avnjutas. Genom att få en större förståelse om hur lagring av ett vin fungerar kommer man däremot en bra bit på vägen!

Varför lagrar vi viner?

Vid rätt förhållanden mognar viner på ett bra och balanserat sätt när vi lagrar dem. Det finns vissa viner som är skapade för att lagras innan du dricker dem, och är därför inte är särskilt goda att öppna som unga. Andra viner är istället tanken att du ska njuta av med detsamma och vinner därför inte på lagring.

Annons

Vad händer i flaskan?

När man lagrar vin förändras karaktären, som doft och smak. För att enkelt förklara hur karaktären förändras vid lagring kan man jämföra det med äpplen. Ett ungt vin, 1–2 år, kan ha karaktär av gröna krispiga äpplen, men om vinet får ligga ett par år går smaken snarare mot gula och, så småningom, mot röda höstäpplen, medan ett riktigt gammalt vin får aromer av fallfrukt. Vid lagringen går också upplevelsen av strävhet och syra i vinerna ner. Lagring av vin kan alltså ibland användas för att få vissa viner mer balanserade.

Viner med många år på nacken kan dekanteras för att undvika fällning i glaset.
Viner med många år på nacken kan dekanteras för att undvika fällning i glaset. Shutterstock/TT

Lagring eller förvaring?

Lagrar vin gör man när man vill att vinet ska utvecklas och mogna. Vin är dock en mycket hållbar produkt och även de viner som inte behöver lagras kan sparas. Vi kan alltså förvara ett vin i kanske 1–2 år utan att det blir dåligt, även om tanken inte är att vinet ska utvecklas.

Annons

Hur ska jag lagra mina viner?

För det första ska viner gärna ligga ner när de lagras så att korken kommer i kontakt med vinet och inte torkar, krymper och släpper in luft. Viner är känsliga mot ljus, speciellt solljus, och kan få en skada som heter Light strike som ger upphov till obehagliga aromer i form av rutten kål. Det andra som är viktigt är att ha en jämn temperatur. Inte bara över dagen, utan över hela året ska temperaturerna helst inte variera mer än 5 grader. Sist men inte minst ska vinet ligga stilla. Vid både fel temperatur och vid vibrationer skapar vi en snabbare mognads­process som kan leda till ­obalanserade viner.

Förvara på rätt sätt

Det mest optimala är att lagra sina viner i en vinkällare eller vinkyl, men få har ju tillgång till det. En bra start är därför att flytta in vinerna i garderoben och tänka på att vinerna mår bäst om det är:

  1. Mörkt.
  2. Jämn temperatur (gärna 12–14º).
  3. Stilla (inga vibrationer).
Vinkällare i all ära, men en mörk och sval garderob funkar bra!
Vinkällare i all ära, men en mörk och sval garderob funkar bra! Vinkällare i all ära, men en mörk och sval garderob funkar bra!

Vilka viner kan man lagra?

För att kunna lagra viner krävs inte bara en korrekt förvaring utan även ett vin med lagringskapacitet. Vissa egenskaper i vinet som strävhet, mycket frukt och alkohol gör att viner tål att lagras. Syra och kolsyra är andra egenskaper som också gör viner lagringsdugliga. Champagne ett utmärkt exempel på detta. En bra ”vanlig” standardchampagne kan lagras i minst tio år medan en riktigt bra prestigechampagne kan lagras i minst 40 år. En annan vinstil som kan lagras oerhört länge är söta starkviner.

Annons

Viner att lagra i 10, 20 och 30 år

Är du nyfiken på lagring, eller redan igång med att spara viner för långsiktigt bruk? Här kommer tre bra tips på viner som kommer få en fin utveckling efter 10, 20 respektive 30 år.

Vintips!

10 år: Wittmann Riesling Trocken 2022, Tyskland, Rheinhessen (75059) 229 kr, BS.

Wittmann Riesling Trocken 2022, Tyskland, Rheinhessen (75059) 229 kr, BS.

20 år: Barolo Fontanafredda 2020, Italien, Piemonte (70227), 229 kr.

Annons
Barolo Fontanafredda 2020, Italien, Piemonte (70227), 229 kr.

30 år: Bollinger La Grande Année Rosé 2015, Frankrike, Champagne (73614) 2 599 kr, BS.

Bollinger La Grande Année Rosé 2015, Frankrike, Champagne (73614) 2 599 kr, BS

Foto: Lina Östling, Shutterstock/TT

Annons