Saffransbakad lax med fänkål
24 nov, 2023
AvAnna Wendt
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här saffransbakade laxen med fänkål blir en färgstark rätt på julbordet!
Annons
Saffransbakad lax med fänkål
Saffran ger laxen en magisk gyllengul färg.
Annons
4–6 bufféportioner
Du behöver:
600 g laxfilé
1/2 msk flingsalt
Nymald svartpeppar
25 g smör
1 pkt saffran, 1/2 g
Topping:
1 stånd fänkål
1/2 citron, skalet
2 tsk citronsaft
2 tsk olivolja
Salt
Några vippor färsk dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Lägg laxfilén i en ugnsform. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar.
- Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på medelvärme tills det blivit svagt gyllene, tillsätt saffran. Häll saffranssmöret jämnt över laxen och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills den når en innertemperatur på 54–55°.
- Topping: Strimla fänkålen tunt och blanda den med rivet skal från 1/2 citron, citronsaft, olja och salt.
- Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fänkålen. Garnera med dillvippor och avsluta med nymald svartpeppar.
Foto: Lisa Björner och Peter Kam
Annons