Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saffransbakad lax med fänkål

24 nov, 2023
AvAnna Wendt
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på saffransbakad lax med fänkål
Lisa Björner
Den här saffransbakade laxen med fänkål blir en färgstark rätt på julbordet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
God glubbel med en twistBrand logo
God glubbel med en twist

Saffransbakad lax med fänkål

Saffran ger laxen en magisk gyllengul färg.

Saffransbakad lax med fänkål blir en fin och god färgklick på bord
Lisa Björner
Annons

4–6 bufféportioner

Du behöver:

600 g laxfilé
1/2 msk flingsalt
Nymald svartpeppar
25 g smör
1 pkt saffran, 1/2 g

Topping:

1 stånd fänkål
1/2 citron, skalet
2 tsk citronsaft
2 tsk olivolja
Salt
Några vippor färsk dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxfilén i en ugnsform. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på medelvärme tills det blivit svagt gyllene, tillsätt saffran. Häll saffranssmöret jämnt över laxen och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills den når en innertemperatur på 54–55°.
  3. Topping: Strimla fänkålen tunt och blanda den med rivet skal från 1/2 citron, citronsaft, olja och salt.
  4. Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fänkålen. Garnera med dillvippor och avsluta med nymald svartpeppar.

Foto: Lisa Björner och Peter Kam

Annons