Saffranskrans i miniformat
06 okt, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Saffransbullar, saffranslängder och saffranskransar – just dessa bakas i ett sött miniformat för allt smakar bättre då!
Annons
Saffranskrans i miniformat
Sockerlag gör bullarna extra glansiga och håller dem saftiga.
14 stycken
Annons
Du behöver:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 nypa saffran
½ dl strösocker
6 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
75 g rumsvarmt smör
Vaniljfyllning:
100 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
½ dl vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
2 msk strösocker
Sockerlag:
½ dl strösocker
½ dl vatten
1 msk florsocker, till pudring
Gör så här:
- Värm mjölken i en kastrull till fingervarm. Rör ner jästen. Mortla saffran och socker och rör ner i jästblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet och salt och knåda ihop degen. Arbeta degen ordentligt tills den är mjuk och smidig, tillsätt resten av mjölet om det behövs.
- Låt degen jäsa i en skål i rumstemperatur under fuktig bakduk i 1 timme.
- Vaniljfyllning: Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en skål till en jämn smet.
- Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en rektangel, 45 x 25 cm. Bred ut vaniljfyllningen på degen i ett jämnt lager. Vik in en tredjedel av degen mot mitten och lägg den andra tredjedelen över det, så att degen ligger i tre lager.
- Skär degen i 14 remsor och tvinna och forma dem till små kransar. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 190°, varmluft. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter tills de är gyllene.
- Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt koka i 1 minut tills sockret smält. Ta kastrullen från värmen och pensla sockerlagen över bullarna när de precis kommit ut från ugnen. Låt svalna och pudra sedan över florsocker.
Foto: Stine Christiansen
Annons