Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saffranskrans i miniformat

06 okt, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på saffranskrans i miniformat
Stine Christiansen
Saffransbullar, saffranslängder och saffranskransar – just dessa bakas i ett sött miniformat för allt smakar bättre då!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Saffranskrans i miniformat

Sockerlag gör bullarna extra glansiga och håller dem saftiga.

Så gör du söta små saffranskransar i miniformat
Stine Christiansen

14 stycken

Annons

Du behöver:

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 nypa saffran
½ dl strösocker
6 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
75 g rumsvarmt smör

Vaniljfyllning:

100 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
½ dl vaniljsocker

Pensling:

1 ägg
2 msk strösocker

Sockerlag:

½ dl strösocker
½ dl vatten
1 msk florsocker, till pudring

Gör så här:

  1. Värm mjölken i en kastrull till fingervarm. Rör ner jästen. Mortla saffran och socker och rör ner i jästblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet och salt och knåda ihop degen. Arbeta degen ordentligt tills den är mjuk och smidig, tillsätt resten av mjölet om det behövs.
  2. Låt degen jäsa i en skål i rumstemperatur under fuktig bakduk i 1 timme.
  3. Vaniljfyllning: Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en skål till en jämn smet.
  4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en rektangel, 45 x 25 cm. Bred ut vaniljfyllningen på degen i ett jämnt lager. Vik in en tredjedel av degen mot mitten och lägg den andra tredjedelen över det, så att degen ligger i tre lager.
  5. Skär degen i 14 remsor och tvinna och forma dem till små kransar. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 190°, varmluft. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter tills de är gyllene.
  7. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt koka i 1 minut tills sockret smält. Ta kastrullen från värmen och pensla sockerlagen över bullarna när de precis kommit ut från ugnen. Låt svalna och pudra sedan över florsocker.

Foto: Stine Christiansen

Annons