Saffransflätor – så bakar du det klassiska bakverket
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Saffransflätor med mycket smör är ett klassiskt bakverk att servera på adventsfikat.
Annons
Saffransflätor
Saffransbröd med mycket smör – ett måste i jul och advent.
8 portioner
Annons
Du behöver:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ g saffran
1 tsk socker
100 g mjukt smör
75 g (ca ¾ dl) socker
½ tsk salt
425 g (ca 7 dl) vetemjöl
Garnering:
1 ägg
40 g mandelflagor
2 msk strösocker
Gör så här:
- Värm mjölken till 37º, häll upp i en bunke och lös upp jästen i den. Mortla saffran med socker och rör ner. Tillsätt smör, socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen väl i 5–10 minuter, tillsätt ev resterande mjöl. Jäs övertäckt i 1 timme.
- Stjälp upp degen på mjölat bord och dela i 6 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rulle och fläta 3 rullar till en fläta (= totalt 2 flätor). Vik in ändarna lite under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
- Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över mandel och socker. Grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler.
Foto: Betina Hastoft
Annons