Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saffransflätor – så bakar du det klassiska bakverket

01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på saffransflätor
Saffransflätor med mycket smör är ett klassiskt bakverk att servera på adventsfikat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Saffransflätor

Saffransbröd med mycket smör – ett måste i jul och advent.

Saffransflätor är ett måste i jul och advent

8 portioner

Annons

Du behöver:

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ g saffran
1 tsk socker
100 g mjukt smör
75 g (ca ¾ dl) socker
½ tsk salt
425 g (ca 7 dl) vetemjöl

Garnering:

1 ägg
40 g mandelflagor
2 msk strösocker

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37º, häll upp i en bunke och lös upp jästen i den. Mortla saffran med socker och rör ner. Tillsätt smör, socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen väl i 5–10 minuter, tillsätt ev resterande mjöl. Jäs övertäckt i 1 timme.
  2. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela i 6 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rulle och fläta 3 rullar till en fläta (= totalt 2 flätor). Vik in ändarna lite under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  3. Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över mandel och socker. Grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

Foto: Betina Hastoft

Annons