Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så bakar du en saftig citron- och vallmokaka

05 jan, 2024
AvLinn Grubbström
Så bakar du en saftig citron- och vallmokaka
Peter Kam
Citron och vallmo är som gjorda för varandra – här möts de två i en otroligt saftig kaka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Citron- och vallmokaka

Kakan blir extra saftig av socker­lagen som hälls på efter gräddning.

Satsa på en riktigt saftig citron- och vallmokaka till nästa fika
Peter Kam
Annons

8 portioner

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker (180 g)
3 ägg
2 dl vetemjöl (140 g)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ekologiska citroner
3 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde

Sockerlag:

1 citron
1 dl vatten
½ dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Sikta ner det i smeten och vänd försiktigt ihop. Tvätta citronerna, finriv skalet och pressa ur saften. Vänd ner citronskal och saft, vallmofrön och grädde i smeten. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Grädda i ca 45 minuter.
  2. Pressa saften ur citronen. Koka ihop citronsaft, vatten och socker i en liten kastrull tills mängden är halverad. Häll lagen över kakan direkt när den tas ur ugnen. Låt svalna i formen, på ett galler.

Foto: Peter Kam

Annons