Så bakar du en saftig citron- och vallmokaka
05 jan, 2024
AvLinn Grubbström
Citron och vallmo är som gjorda för varandra – här möts de två i en otroligt saftig kaka!
Annons
Citron- och vallmokaka
Kakan blir extra saftig av sockerlagen som hälls på efter gräddning.
Annons
8 portioner
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker (180 g)
3 ägg
2 dl vetemjöl (140 g)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ekologiska citroner
3 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde
Sockerlag:
1 citron
1 dl vatten
½ dl strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Sikta ner det i smeten och vänd försiktigt ihop. Tvätta citronerna, finriv skalet och pressa ur saften. Vänd ner citronskal och saft, vallmofrön och grädde i smeten. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Grädda i ca 45 minuter.
- Pressa saften ur citronen. Koka ihop citronsaft, vatten och socker i en liten kastrull tills mängden är halverad. Häll lagen över kakan direkt när den tas ur ugnen. Låt svalna i formen, på ett galler.
Foto: Peter Kam
Annons