Saftig frölimpa till ädelost med rödlökskompott
09 jul, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Skär frölimpan i stavar, rosta och servera med en smakrik ädelost och rödlökskompott – och gärna ett fruktigt vitt vin!
Annons
Saftig frölimpa till ädelost med rödlökskompott
Låt ost och rödlökskompott avsluta en middag tillsammans med ett glas fruktigt vitt.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Frölimpa:
50 g valnötter
50 g sesamfrön + lite frön till formen
100 g mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g pumpafrön
50 g solrosfrön
25 g sesamfrön
25 g linfrön
250 g crème fraiche
6 ägg
Rödlökskompott:
1 stor rödök
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
2 msk råsocker
1 nypa salt
Till servering:
200 g ädelost
Gör så här:
- Mixa valnötter och sesamfrön till mjöl i en matberedare eller med stavmixer. Blanda alla torra ingredienser i en rymlig degbunke.
- Vispa samman ägg och crème fraiche separat. Blanda allt till en lös deg. Täck över degen och låt den stå och svälla på varm och dragfri plats ca 10 minuter.
- Sätt ugnen på 175°. Smörj en 1 1/2 liters brödform. Strö sesamfrön i formen så fastnar inte brödet så lätt. Häll smeten i formen. Strö över lite valfria frön och kärnor på brödet.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 80 minuter. Täck med aluminiumfolie om brödet får för mycket färg. Ta ut och låt brödet kallna under bakduk.
- Rödlökskompott: Skala och strimla löken. Hetta upp smör och bryn löken lätt genomskinlig utan att den tar färg. Rör i balsamvinäger och råsocker samt en nypa salt. Låt det koka ihop en minut. Serveras ljummen eller rumstempererad.
- Servering: Rosta brödet knaprigt och skär det i små, avlånga sticks. Servera med ädelost och lökkompott.
Foto: Betina Hastoft
Annons