Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saftig frölimpa till ädelost med rödlökskompott

09 jul, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på saftig frölimpa till ädelost med rödlökskompott
Peter Kam
Skär frölimpan i stavar, rosta och servera med en smakrik ädelost och rödlökskompott – och gärna ett fruktigt vitt vin!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Saftig frölimpa till ädelost med rödlökskompott

Låt ost och rödlökskompott avsluta en middag tillsammans med ett glas fruktigt vitt.

Annons

4 portioner

Du behöver:

Frölimpa:

50 g valnötter
50 g sesamfrön + lite frön till formen
100 g mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g pumpafrön
50 g solrosfrön
25 g sesamfrön
25 g linfrön
250 g crème fraiche
6 ägg

Rödlökskompott:

1 stor rödök
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
2 msk råsocker
1 nypa salt

Till servering:

200 g ädelost

Gör så här:

  1. Mixa valnötter och sesamfrön till mjöl i en matberedare eller med stavmixer. Blanda alla torra ingredienser i en rymlig degbunke.
  2. Vispa samman ägg och crème fraiche separat. Blanda allt till en lös deg. Täck över degen och låt den stå och svälla på varm och dragfri plats ca 10 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175°. Smörj en 1 1/2 liters brödform. Strö sesamfrön i formen så fastnar inte brödet så lätt. Häll smeten i formen. Strö över lite valfria frön och kärnor på brödet.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 80 minuter. Täck med aluminiumfolie om brödet får för mycket färg. Ta ut och låt brödet kallna under bakduk.
  5. Rödlökskompott: Skala och strimla löken. Hetta upp smör och bryn löken lätt genomskinlig utan att den tar färg. Rör i balsamvinäger och råsocker samt en nypa salt. Låt det koka ihop en minut. Serveras ljummen eller rumstempererad.
  6. Servering: Rosta brödet knaprigt och skär det i små, avlånga sticks. Servera med ädelost och lökkompott.

Foto: Betina Hastoft

Annons