Sallad med farfalle, lax och färska ärtor
22 feb, 2024
AvSilvia Palma
Satsa på en pastasallad utöver det vanliga – med hemgjord farfalle, lax och färska ärtor. Toppa med en enkel senapsdressing.
Annons
Sallad med farfalle, lax och färska ärtor
Vårens fräschaste sallad – passar även fint på ett buffébord.
Annons
4 portioner
Du behöver:
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
200 g varmrökt lax
50 g ruccola
2 små gurkor
100 g färska ärtor utan skal
Dressing:
1 tsk dijonsenap
2 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk hackad dill + lite till servering
Salt och peppar
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt äggen och olivoljan däri. Vispa ihop ägg och olivolja med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på den och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) till 2 mm tjocklek. Skär pastan i rektanglar på 6 x 3 cm. Nyp tag i pastarektangeln i mitten och tryck till för att skapa en rosettformad farfalle.
- Dressingen: Lägg senapen i en skål och tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar kraftigt. Tillsätt vinägern medan du fortfarande vispar blandningen. Tillsätt dill och blanda om, smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan i rikligt saltat vatten till al dente, sila av. Blanda ruccola, skivade gurkor, färska ärter, laxen i bitar samt farfalle. Tillsätt dressingen och servera salladen med mer färsk dill.
Foto: Silvia Palma
Annons