Salladsblad med kryddig fyllning och inlagda grönsaker
15 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Starta middagen med fräscha salladsblad fyllda med kryddig färs och inlagda grönsaker. Pressa gärna färsk lime över vid servering.
Annons
Salladsblad med kryddig fyllning
Fräscha salladsblad fungerar utmärkt som ätbara "skålar" som kan fyllas med inlagda rotfrukter och kryddat kött.
Annons
8 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
Inlagda grönsaker:
2 dl vitvinsvinäger
150 g (1 ¾ dl) strösocker
3 morötter
¼ vitkålshuvud
1 purjolök
Kryddig fläskfyllning:
400 g fläskfärs
Smakneutral olja till stekning
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 näve färsk koriander, finhackad
1 tsk strösocker
2 msk limesaft
3 msk fisksås
2 msk srirachasås
1 purjolök, finstrimlad
Till servering:
1 färsk ingefära
1 limefrukt
2 nävar färsk mynta
2 hjärtsalladshuvuden
Gör så här:
- Inlagda grönsaker: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Skala och finstrimla morötterna, gärna med juliennejärn. Skölj och finstrimla vitkålen. Skiva purjolöken tunt. Blanda ner alla grönsaker i vinägerlagen i kastrullen och värm dem i ½–1 minut. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå fram till serveringen. Låt rinna av strax innan.
- Kryddig fläskfyllning: Stek fläskfärsen i lite olja tills den har fin färg och är genomstekt. Blanda ner vitlök, koriander, socker, limesaft, fisksås och chilisås i pannan. Låt fräsa ett par minuter. Blanda ner purjolöken och stek i ytterligare 1–2 minuter.
- Servering: Skala ingefäran och skär den i mycket små bitar. Skär limefrukten i små klyftor. Skölj och plocka myntan. Plocka isär salladsbladen och lägg upp dem på ett stort serveringsfat och toppa varje blad med kryddig fläskfyllning, inlagda grönsaker, ingefära och mynta. Servera salladsbåtarna med limeklyftor och extra chilisås.
Foto: Lene Samsø
Annons