Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Salladsblad med kryddig fyllning och inlagda grönsaker

15 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Recept på salladsblad med kryddig fyllning och inlagda grönsaker
Foto Lene Samsø
Starta middagen med fräscha salladsblad fyllda med kryddig färs och inlagda grönsaker. Pressa gärna färsk lime över vid servering.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Salladsblad med kryddig fyllning

Fräscha salladsblad fungerar utmärkt som ätbara "skålar" som kan fyllas med inlagda rotfrukter och kryddat kött.

Annons

8 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

Inlagda grönsaker:

2 dl vitvinsvinäger
150 g (1 ¾ dl) strösocker
3 morötter
¼ vitkålshuvud
1 purjolök

Kryddig fläskfyllning:

400 g fläskfärs
Smakneutral olja till stekning
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 näve färsk koriander, finhackad
1 tsk strösocker
2 msk limesaft
3 msk fisksås
2 msk srirachasås
1 purjolök, finstrimlad

Till servering:

1 färsk ingefära
1 limefrukt
2 nävar färsk mynta
2 hjärtsalladshuvuden

Gör så här:

  1. Inlagda grönsaker: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Skala och finstrimla morötterna, gärna med juliennejärn. Skölj och finstrimla vitkålen. Skiva purjolöken tunt. Blanda ner alla grönsaker i vinägerlagen i kastrullen och värm dem i ½–1 minut. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå fram till serveringen. Låt rinna av strax innan.
  2. Kryddig fläskfyllning: Stek fläskfärsen i lite olja tills den har fin färg och är genomstekt. Blanda ner vitlök, koriander, socker, limesaft, fisksås och chilisås i pannan. Låt fräsa ett par minuter. Blanda ner purjolöken och stek i ytterligare 1–2 minuter.
  3. Servering: Skala ingefäran och skär den i mycket små bitar. Skär limefrukten i små klyftor. Skölj och plocka myntan. Plocka isär salladsbladen och lägg upp dem på ett stort serveringsfat och toppa varje blad med kryddig fläskfyllning, inlagda grönsaker, ingefära och mynta. Servera salladsbåtarna med limeklyftor och extra chilisås.

Foto: Lene Samsø

Annons