Sesamdressad aubergine med kokosris
17 apr, 2025
AvMatilda Klarqvist
Vinnaren av Sveriges mästerkock 2025 Matilda Klarqvist vill att grönsakerna ska stå i centrum. Hennes sesamdressade aubergine med kokosris är ett suveränt exempel på när grönsaken får skina!
Annons
Sesamdressad aubergine med kokosris
Aubergine har inte så mycket egen smak, men den suger åt sig andra smaker som en svamp. Det gör auberginen till grönsaksdiskens mest tacksamma råvara. Kokos och sesam passar utmärkt i smak, och dessutom får du något krispigt till den lena grönsaken.
4 portioner
Annons
Du behöver:
2 auberginer
½ tsk salt
Basmatiris (till 4 portioner)
250 g kokosmjölk
2 msk sesamolja
3 msk japansk soja
2 msk flytande honung
2 msk pressad citron
1 tsk cayennepeppar
3 msk kokosolja
1 dl rostade sesamfrön
1 dl riven kokos
Rödbetsgroddar, alternativt andra groddar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i klyftor på längden och salta runt om. Låt dem ligga i 10 minuter för att släppa vätska.
- Skölj riset och koka enligt anvisning på förpackningen. När vattnet kokat bort, stäng av plattan och tillsätt kokosmjölk.
- Blanda en marinad av sesamolja, soja, honung, pressad citron, cayennepeppar och ½ tsk salt i en ugnsform.
- Torka av auberginen med hushållspapper. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek auberginen gyllene. Lägg auberginen i ugnsformen så att den täcks med marinad. Strö över rostade sesamfrön och ställ in i ugnen i 15 minuter.
- Rosta kokosen i en torr stekpanna i några minuter tills den är gyllene. Blanda ner kokosen i riset.
- Lägg upp ris och aubergine på tallrikar, häll över rikligt med marinad från ugnsformen och toppa med rödbetsgroddar.
Foto: Ulrika Pousette
Recept ur kokboken Queen Green (Bonnier Fakta)
Annons