Siciliansk grönsakspaj med caprese
08 okt, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Under det frasiga täcker hittar du en välfylld siciliansk paj med grönsaksfyllning. Servera en caprese-sallad till. Mums!
Annons
Siciliansk GRÖNSAKSpaj med caprese
Frasigt god och värmande.
Annons
4 förrättsportioner
Tid: 1 timme och 15 minuter + jäsningstid
Du behöver:
Pajdeg:
¼ pkt jäst
1 ½ dl ljummet vatten
½ tsk salt
1 msk olivolja + lite till pensling
4 dl vetemjöl
Grönsaksfyllning:
½ gul lök
Olivolja, till stekning
200 g morötter
100 g grönkål
4 blomkålsbuketter
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
50 g parmesan
Salt och peppar
Till servering:
Capresesallad
Gör så här:
- Pajdeg: Rör ner jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja och knåda i mjöl lite i taget. Knåda degen väl och låt den jäsa, täckt, till dubbel storlek i cirka 1 timme.
- Grönsaksfyllning: Fräs hackad lök i olja i en stor stekpanna tills den är genomskinlig men inte tar färg. Dela morötterna på längden om de är stora och skär dem i skivor. Skär grönkålsbladen i strimlor och kassera stjälken. Dela blomkålsbuketterna i ännu mindre bitar och finhacka vitlöken. Låt det hela steka i pannan i 5–10 minuter. Tillsätt hackade sardeller och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt på ugnen på 175°. Kavla ut pajdegen med en kavel till en stor cirkel. Lägg den i en oljad ugnsfast form. Placera fyllningen i mitten av degen och vik upp sidorna runt den, lämna ett litet hål i mitten så att ångan kan komma ut. Pensla degen med olja. Grädda pajen i ugnen i cirka 40 minuter och servera med capresesallad.
Foto: Betina Hastoft
Annons