Siciliansk paj med caprese
08 okt, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Under det frasiga täcker hittar du en välfylld siciliansk paj med caprese. Mums!
Annons
Siciliansk paj med caprese
Frasigt god och värmande.
Annons
4 förrättsportioner
Tid: 1 timme och 15 minuter + jäsningstid
Du behöver:
Pajdeg:
¼ pkt jäst
1 ½ dl ljummet vatten
½ tsk salt
1 msk olivolja + lite till pensling
4 dl vetemjöl
Grönsaksfyllning:
½ gul lök
Olivolja, till stekning
200 g morötter
100 g grönkål
4 blomkålsbuketter
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
50 g parmesan
Salt och peppar
Till servering:
Capresesallad
Gör så här:
- Pajdeg: Rör ner jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja och knåda i mjöl lite i taget. Knåda degen väl och låt den jäsa, täckt, till dubbel storlek i cirka 1 timme.
- Grönsaksfyllning: Fräs hackad lök i olja i en stor stekpanna tills den är genomskinlig men inte tar färg. Dela morötterna på längden om de är stora och skär dem i skivor. Skär grönkålsbladen i strimlor och kassera stjälken. Dela blomkålsbuketterna i ännu mindre bitar och finhacka vitlöken. Låt det hela steka i pannan i 5–10 minuter. Tillsätt hackade sardeller och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt på ugnen på 175°. Kavla ut pajdegen med en kavel till en stor cirkel. Lägg den i en oljad ugnsfast form. Placera fyllningen i mitten av degen och vik upp sidorna runt den, lämna ett litet hål i mitten så att ångan kan komma ut. Pensla degen med olja. Grädda pajen i ugnen i cirka 40 minuter och servera med capresesallad.
Foto: Betina Hastoft
Annons