Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Små flätade bröd med godisägg

22 mar, 2025
Recept på små flätade bröd med godisägg
Columbus Leth
De flätade små bröden ser ut som söta fågelbon – som gömmer ett gott litet godisägg!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #7 - Aperol granita med isig sorbetBrand logo
Drinkar #7 - Aperol granita med isig sorbet

Små flätade bröd med godisägg

De flätade ”fågelbona” gömmer ett godisägg. Servera bullarna till eftermiddagskaffet eller som avslutning på påsklunchen.

Små flätade bröd med godisägg
Columbus Leth
Annons

15 stycken

Tid: 40 minuter + tid för jäsning och gräddning

Du behöver:

85 g smör
2 ½ dl filmjölk
25 g jäst
50 g (½ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ tsk salt
450 g (7 ½ dl) vetemjöl
1 ägg till pensling

Dekoration:

15 godisägg
3 msk florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med filmjölken. Låt blandningen svalna och bli ljummen. Häll den sedan i en bunke och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt socker, vaniljsocker, ägg och salt. Rör om ordentligt.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är slät. Den får gärna vara lite klibbig. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  3. Dela degen i 15 lika stora bitar (väg gärna bitarna). Dela varje bit i 3 delar, rulla dem till långa korvar på ca 20 cm och fläta dem. Forma flätorna till små ”fågelbon” och gör ett ordentligt hål i mitten.
  4. Placera bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  5. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ugnen ca 15 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.
  6. Låt bullarna svalna helt på galler och lägg sedan ett godisägg i varje hål. Sikta över florsocker vid servering.

Foto: Columbus Leth

Annons