Små kycklingpajer med smördegslock
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Under det goda smördegslocket döljer sig en kycklingpaj med utsökt fyllning. Smått och festligt gott!
Annons
Små kycklingpajer med smördegslock
Servera gärna pajen med sallad med vallmodressing till.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Sås:
60 g smör
50 g (¾ dl) vetemjöl
3 ½ dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
Fyllning och paj:
2 stjälkar bladselleri
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt och peppar
300 g kycklingfilé
6 små pajformar
3 ark fryst smördeg
1 ägg
2 msk kallt vatten
Sallad:
½ radicchiohuvud
50 g rucola
2 gemsallad
¼ salladslök
1 näve dill
1 näve mynta
Vallmodressing:
½ dl citronsaft
1 msk flytande honung
½ dl olivolja
1 msk vallmofrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° varmluft.
- Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa i mjölet och späd med buljong, lite i taget. Vispa i grädden, salta och peppra.
- Finhacka bladselleri, purjo och vitlök. Fräs allt i olivolja i en varm, djup panna ca 2 minuter. Det ska mjukna utan att ta färg, salta och peppra. Blanda ner grönsaksfyllningen i såsen.
- Skär kycklingen i kuber. Stek i smör i en stekpanna tills den är genomstekt. Blanda försiktigt ner kycklingen i såsen och fördela såsen i pajformarna.
- Halvera smördegsarken och lägg över formarna som ett lock över fyllningen. Klipp små lufthål i mitten. Vispa upp ägget med kallt vatten och pensla på pajlocken.
- Sallad: Skölj och plocka salladsbladen och lägg upp dem fint på ett stort fat. Plocka örterna och strimla salladslöken. Toppa salladen med dem. Smaka av med salt och peppar.
- Vallmodressing: Pressa citronen och rör ihop saften tillsammans med honung och olivolja. Rör ner vallmo på slutet och ringla över salladen precis innan servering.
- Grädda pajerna ca 15 minuter tills de är gyllene och genomgräddade. Servera direkt med salladen.
Foto: Rikke Westesen
Annons