Smördegspuffar med vit chokladkräm
Smördegspuffar med vit chokladkräm
Lite pyssliga, men ack så goda! Frasiga, färgglada och festliga. Dessutom hur lätta som helst att variera efter eget tycke och smak med olika smaksättningar och bärpulver på toppen.
Tips!
Variera utseendet och smaken på smördegspuffarna, som på bilden, genom att byta ut hallonsylt och frystorkat hallonpulver mot exempelvis nutella och florsocker, aprikosmarmelad och passionsfruktspulver, pistaschkräm och matchapulver eller apelsinmarmelad och havtornspulver.
6 stycken
Du behöver:
Smördegspuffar:
1 ark smördeg (300 g)
1 ägg, till pensling
1 tsk vatten
1 msk socker
Vit chokladkräm:
2 ark gelatinblad
120 g vit choklad
½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
Mandellock:
2 dl vetemjöl
½ dl mandelmjöl
1 dl florsocker
1 nypa salt
75 g smör
1 äggula
Montering och dekoration:
150 g valfri sylt eller nötkräm
1 msk frystorkat bärpulver
Gör så här:
- Vit chokladkräm: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Hacka chokladen fint och häll den i en skål. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm grädden och vaniljstången till kokpunkten i en kastrull. Lyft ur vaniljstången. Häll den varma vaniljgrädden över chokladen lite i taget, och rör tills du får en jämn smet. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner i den varma chokladkrämen tills de löst upp sig. Häll krämen i en skål, täck med hushållsfilm och ställ i kylen i minst 4 timmar tills den är helt kall (gärna till nästa dag).
- Mandellock: Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och smula ner dem i mjölblandningen med fingrarna till en smulig massa. Tillsätt äggulan och rör ihop degen en jämn smet. Slå in degen i plastfolie och ställ i kylen i minst 1 timme. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut den kalla degen tunt mellan 2 bitar bakplåtspapper. Stansa ut 6 cirklar från degen med ett mått som är 8 cm i diameter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kexen i ugnen i 12 minuter, tills de är lätt gyllene och genomgräddade. Låt svalna helt på galler.
- Smördegspuffar: Höj ugnstemperaturen till 200°. Kavla ut smördegen och stansa ut 12 cirklar av smördegen med en kakform på 10 cm i diameter. Stansa sedan ut en cirkel med en diameter på 6 cm i hälften av degcirklarna, så att du har 6 degcirklar och 6 degringar. Vispa ihop ägg och vatten i en skål och pensla degcirklarna på 10 cm i diameter med äggblandningen. Lägg en degring och en degcirkel ovanpå och pensla även dem med äggblandningen. Strö över socker på alla bottnar. Lägg smördegspuffarna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem i ugnen i 12–13 minuter, tills de är gyllene och har puffat upp. Låt svalna på galler.
- Montering: Vispa den kalla chokladkrämen fluffig i en skål. Häll krämen i en spritspåse med munstycke. Fyll 1 msk hallonsylt, eller annan sylt, i botten på de bakade smördegsbottnarna. Spritsa vit chokladkräm ovanpå. Lägg ett mandelflarn som lock ovanpå krämen. Sikta ett tätt lager hallonpulver, eller annat pulver, över locket samt lite på själva puffarna och chokladkrämen. Servera direkt.
Foto: Kamilla Bryndum, Columbus Leth