Smördegstarte med ägg, sparris och parmaskinka
23 feb, 2024
AvLouisa Lorang
Gör din smördegstarte extra matig med ägg, sparris och parmaskinka. Gott till fredagsmyset!
Annons
Smördegstarte med ägg, sparris och parmaskinka
Den läckra och frasiga tarten kan mätta två hungriga eller ställas på en buffé för fyra.
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 rulle smördeg
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
250 g grön sparris
1 stor gul lök
4 ägg
85 g parmaskinka
1 näve färsk basilika
2 nävar rucola
2 msk olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred med crème fraiche, salta och peppra.
- Bryt av den nedersta, träiga delen på sparrisen och släng bort. Fördela sparrisen på tarten. Skala löken och skär mittendelen i fyra tjocka ringar (spara resten till ett annat tillfälle). Dela äggen i vitor och gulor, fördela vitorna över tarten och lägg en lökring på varje vita.
- Grädda tarten i ugnen i 15–20 minuter. Lägg gulorna på vitorna och grädda i ytterligare 5–7 minuter, tills tarten är spröd och gyllene.
- Toppa den varma tarten med skinka, basilika och rucola, salta och peppra. Ringla lite olivolja över och servera.
Foto: Columbus Leth
Annons