Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Smulpajsrutor med jordgubbar och mandel

24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på smulpajsrutor med jordgubbar och mandel
Columbus Leth
Smulpajsrutor med jordgubbar och mandel är alltid en god idé! Den här kakan har en plats på alla sommarens fikor och alla sommarens picknickkorgar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Smulpajsrutor med jordgubbar och mandel

En härligt saftig kaka gjord på smuldeg med läcker jordgubbsfyllning.

Annons

9 stycken

Du behöver:

250 g jordgubbar
½ vaniljstång
Ca ½ dl (40 g) strösocker
3 msk pressad citron
1 msk vatten

Crumble:

3 dl (200 g) vetemjöl
Ca 2 ¾ dl (100 g) havregryn
1 dl (75 g) farinsocker
Ca ½ dl (50 g) strösocker
¼ tsk salt
185 g smör
40 g mandelspån

Gör så här:

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i små bitar.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda jordgubbar, vanilj, socker, citronsaft och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Skruva ner till medelvärme och låt jordgubbarna småputtra i ca 10 minuter tills de har blivit lite mosiga, tryck lätt med en gaffel. Häll kompotten i en glasburk med lock och ställ in i kylen tills den är helt kall.
  3. Crumble: Blanda mjöl, havregryn, farinsocker, strösocker och salt i en skål. Tärna smöret och smula ner det i mjölblandingen till en grov smuldeg. Dela degen i två lika stora delar.
  4. Sätt ugnen på 190º och klä en bakform, 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut halva smulldegen jämnt över formens botten. Bred ut jordgubbskompotten på bottnen. Blanda resten av smuldegen med mandelspån och fördela över jordgubbsfyllningen.
  5. Ställ in kakan i ugnen 30–35 minuter tills den är gyllene.
  6. Låt kakan svalna helt och skär den i 12 rutor.

Foto: Columbus Leth

Annons