Smulpajsrutor med jordgubbar och mandel
24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Smulpajsrutor med jordgubbar och mandel är alltid en god idé! Den här kakan har en plats på alla sommarens fikor och alla sommarens picknickkorgar.
Annons
Smulpajsrutor med jordgubbar och mandel
En härligt saftig kaka gjord på smuldeg med läcker jordgubbsfyllning.
Annons
9 stycken
Du behöver:
250 g jordgubbar
½ vaniljstång
Ca ½ dl (40 g) strösocker
3 msk pressad citron
1 msk vatten
Crumble:
3 dl (200 g) vetemjöl
Ca 2 ¾ dl (100 g) havregryn
1 dl (75 g) farinsocker
Ca ½ dl (50 g) strösocker
¼ tsk salt
185 g smör
40 g mandelspån
Gör så här:
- Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i små bitar.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda jordgubbar, vanilj, socker, citronsaft och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Skruva ner till medelvärme och låt jordgubbarna småputtra i ca 10 minuter tills de har blivit lite mosiga, tryck lätt med en gaffel. Häll kompotten i en glasburk med lock och ställ in i kylen tills den är helt kall.
- Crumble: Blanda mjöl, havregryn, farinsocker, strösocker och salt i en skål. Tärna smöret och smula ner det i mjölblandingen till en grov smuldeg. Dela degen i två lika stora delar.
- Sätt ugnen på 190º och klä en bakform, 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut halva smulldegen jämnt över formens botten. Bred ut jordgubbskompotten på bottnen. Blanda resten av smuldegen med mandelspån och fördela över jordgubbsfyllningen.
- Ställ in kakan i ugnen 30–35 minuter tills den är gyllene.
- Låt kakan svalna helt och skär den i 12 rutor.
Foto: Columbus Leth
Annons