Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sockerdoppade lusseknutar

08 okt, 2024
AvLinn Grubbström
Recept på sockerdoppade lusseknutar
Stine Christiansen
De här sockerdoppade lusseknutarna blir extra saftiga med mandelmassa i fyllningen. En given succé på adventsfikat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Sockerdoppade lusseknutar

Saftiga lusseknutar med härlig fyllning av mandelmassa. Baka och frys in.

Bjud på sockerdoppade lusseknutar
Stine Christiansen
Annons

24 stycken

Tid: 2 1/2 timme

Du behöver:

8 dl vetemjöl
150 g kallt smör
½ g saffran
¾ dl strösocker
1 msk konjak eller valfritt brännvin
30 g jäst
2 ½ dl kall mjölk

Fyllning:

150 g mjukt smör
4 msk strösocker
150 g riven mandelmassa

Topping:

Ägg, till pensling
Strösocker

Gör så här:

  1. Nyp ihop 8 dl vetemjöl med det kalla smöret i en bunke. Mortla saffran med lite av sockret och lös upp i konjaken. Låt dra en stund.
  2. Rör ut jästen med lite av den kalla mjölken i en annan bunke. Tillsätt resten av mjölken, saffranlösningen och resterande socker. Arbeta in mjölblandningen i vätskan lite i taget tills det blir en smidig deg. Jäs övertäckt i ca 1 ½ timme.
  3. Ta upp degen och arbeta lätt samman. Kavla ut till en platta. Bred på smör, strö över socker och riven mandelmassa. Vik degen dubbel på längden. Skär ca 1 ½–2 cm breda remsor, vrid dem och snurra samman till bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Låt allt jäsa under bakduk tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 minuter.
  4. Pensla med uppvispat ägg. Strö socker på bullarna. Grädda i 250˚ i 5–7 minuter tills de har fått fin färg och känns lätta.

Foto: Stine Christiansen

Annons