Sockerdoppade lusseknutar
08 okt, 2024
AvLouisa Lorang
De här sockerdoppade lusseknutarna blir extra saftiga med mandelmassa i fyllningen. En given succé på adventsfikat!
Annons
Sockerdoppade lusseknutar
Saftiga lusseknutar med härlig fyllning av mandelmassa. Baka och frys in.
Annons
24 stycken
Tid: 2 1/2 timme
Du behöver:
8 dl vetemjöl
150 g kallt smör
½ g saffran
¾ dl strösocker
1 msk konjak eller valfritt brännvin
30 g jäst
2 ½ dl kall mjölk
Fyllning:
150 g mjukt smör
4 msk strösocker
150 g riven mandelmassa
Topping:
Ägg, till pensling
Strösocker
Gör så här:
- Nyp ihop 8 dl vetemjöl med det kalla smöret i en bunke. Mortla saffran med lite av sockret och lös upp i konjaken. Låt dra en stund.
- Rör ut jästen med lite av den kalla mjölken i en annan bunke. Tillsätt resten av mjölken, saffranlösningen och resterande socker. Arbeta in mjölblandningen i vätskan lite i taget tills det blir en smidig deg. Jäs övertäckt i ca 1 ½ timme.
- Ta upp degen och arbeta lätt samman. Kavla ut till en platta. Bred på smör, strö över socker och riven mandelmassa. Vik degen dubbel på längden. Skär ca 1 ½–2 cm breda remsor, vrid dem och snurra samman till bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Låt allt jäsa under bakduk tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg. Strö socker på bullarna. Grädda i 250˚ i 5–7 minuter tills de har fått fin färg och känns lätta.
Foto: Columbus Leth
Annons