Enkel sockerkaka – med vit choklad och citronfrosting
23 feb, 2024
AvLinn Grubbström
AvKerstin Svensson
En sockerkaka kan med ett par enkla medel bli så mycket mer – här med vit choklad i smeten och citonfrosting på toppen.
Annons
Sockerkaka med vit choklad och citronfrosting
En kaka som lyser som en liten sol och gör succé i alla lägen!
Annons
10–12 bitar
Du behöver:
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil
150 g vit choklad
Citronfrosting:
100 g smör
300 g färskost
3 msk lemon curd
1 dl florsocker
1 ekologisk citron
Till servering:
1 näve ätliga blommor, t ex penséer eller violer
1 msk choklad- eller sockerpärlor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Sikta ner mjöl och bakpulver, rör i gräddfilen. Det blir en ganska tjock smet. Hacka chokladen och vänd ner. Smörj och bröa en form, ca 2 liter. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Täck eventuellt de sista 7–10 minuterna så den inte blir för mörk. Känn med sticka så kakan är helt genomgräddad. Låt svalna helt i formen, stjälp sedan upp på en tallrik.
- Citronfrosting: Vispa smöret luftigt med elvisp. Vispa ner färskost, lemon curd och florsocker. Riv citronskalet fint. Blanda ner citronzest och -skal i smörkrämen. Fyll en spritspåse med frosting och spritsa ut små toppar över kakan. Dekorera med ätliga blommor och socker- eller chokladpärlor.
Foto: Stine Christiansen
Annons