Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Enkel sockerkaka – med vit choklad och citronfrosting

23 feb, 2024
AvLinn Grubbström
AvKerstin Svensson
Enkel sockerkaka – med vit choklad och citronfrosting
Stine Christiansen
En sockerkaka kan med ett par enkla medel bli så mycket mer – här med vit choklad i smeten och citonfrosting på toppen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Sockerkaka med vit choklad och citronfrosting

En kaka som lyser som en liten sol och gör succé i alla lägen!

Så bakar du en läcker sockerkaka med vit choklad och citronfrosting
Stine Christiansen
Annons

10–12 bitar

Du behöver:

175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil
150 g vit choklad

Citronfrosting:

100 g smör
300 g färskost
3 msk lemon curd
1 dl florsocker
1 ekologisk citron

Till servering:

1 näve ätliga blommor, t ex penséer eller violer
1 msk choklad- eller sockerpärlor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Sikta ner mjöl och bakpulver, rör i gräddfilen. Det blir en ganska tjock smet. Hacka chokladen och vänd ner. Smörj och bröa en form, ca 2 liter. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Täck eventuellt de sista 7–10 minuterna så den inte blir för mörk. Känn med sticka så kakan är helt genomgräddad. Låt svalna helt i formen, stjälp sedan upp på en tallrik.
  2. Citronfrosting: Vispa smöret luftigt med elvisp. Vispa ner färskost, lemon curd och florsocker. Riv citronskalet fint. Blanda ner citronzest och -skal i smörkrämen. Fyll en spritspåse med frosting och spritsa ut små toppar över kakan. Dekorera med ätliga blommor och socker- eller chokladpärlor.

Foto: Stine Christiansen

Annons