Spagetti med sparrispesto och serranoskinka
23 feb, 2024
AvSilvia Palma
Med årets första sparris är det den här spagettin med sparrispesto och serranoskinka du ska laga!
Annons
Spagetti med sparrispesto
Krämig och grön med en härligt vårig sparrissmak.
Annons
4 portioner
Du behöver:
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
Sparrispesto:
50 g sparris
20 g basilikablad
1 ¼ dl olivolja
2 msk pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
60 g riven parmesanost
30 g riven pecorinoost
Till servering:
2 sparrisar, tunt skivade
50 g smör
8 skivor serranoskinka
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt äggen och olivoljan däri. Vispa ihop ägg och olivolja med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på degen och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) tills den blir 2 – 3 mm tjock. Valsa ut spagetti med hjälp av munstycket på matberedaren, eller skär för hand så tunt du bara kan. Låt dem vila på en mjölad bricka medan du gör såsen.
- Sparrispeston: Bryt av den nedre, träiga delen av sparrisen. Blanchera sparrisen i kokande vatten i några minuter tills den är mjuk. Mixa sparris, basilikablad, olivolja, pinjenötter, vitlöksklyftor och salt till en jämn smet. Rör sedan ner de två rivna ostarna.
- Koka spagettin i saltat vatten tills den är al dente. Spara kokvattnet.
- Hyvla de två sparrisarna i tunna strimlor. Smält smöret i en stekpanna och stek sparrisen. Tillsätt sparrispesto i stekpannan och blanda om. Tillsätt ca 2 msk av pastavattnet tills du får önskad konsistens på såsen. Blanda ner den kokta spaghettin i pestoblandningen så att all pasta täcks med sås.
- Lägg upp spagettin på tallrikar och toppa med skivor av serranoskinka. Servera genast.
Foto: Silvia Palma
Annons