Sparrissoppa med potatis och körvel
22 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Satsa på sparrissoppa extra allt – extra grön med spenat, extra mättande med potatis och extra god med körvel!
Annons
Sparrissoppa med potatis och körvel
En vackert ljusgrön soppa som passar perfekt på våren.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
500 g grön sparris
400 g potatis
2 schalottenlökar
1 ½ msk smör till stekning
12 dl grönsaksbuljong
50 g färsk babyspenat
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och svartpeppar
Till servering:
1 kruka körvel
1 grovt bröd
Gör så här:
- Skölj sparrisen och bryt av den nedersta, träiga delen. Skär sparrisen i små bitar och spara några till garnering.
- Skala och skär potatisen i små tärningar. Hacka löken grovt. Fräs sparris, potatis och schalottenlök i smör i en kastrull i 2 minuter, utan att det får färg. Tillsätt buljong och låt soppan koka i 15–20 minuter tills allt är mjukt.
- Skölj spenaten och låt den rinna av. Rör ner den i soppan. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen. Sila eventuellt.
- Tillsätt grädde och värm upp soppan. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Servering: Häll upp soppan i skålar, toppa med de sparade sparrisbitarna och färsk körvel. Servera med bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons