Spröda kanelkakor
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Ljuvligt spröda kanelkakor som ser ut som små kanelbullar är en garanterad succé på kakfatet!
Annons
Spröda kanelkakor
Fyllningen rullas in i mördegen och ger kakor som ser ut som kanelbullar.
50 stycken
Annons
Du behöver:
400 g (6,7 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
250 g rumsvarmt smör
300 g (3,3 dl) strösocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
2 ägg
Kanelfyllning:
35 g smör
75 g (0,8 dl) strösocker
2 msk mald kanel
½ tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald kardemumma
½ tsk mald ingefära
Gör så här:
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smör, socker, kardemumma och ingefära med elvisp till en luftig blandning. Rör i äggen utan att vispa för mycket. Vänd i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i kylskåpet i minst 20 minuter tills den blir kall och lättare att arbeta med.
- Fyllning: Smält smöret. Blanda ihop socker, kanel, nejlika, kardemumma och ingefära i en skål. Dela den kalla degen i två delar. Kavla först ut den ena delen på en mjölad arbetsbänk till en rektangulär platta, ca ½ cm tjock. Pensla degen med hälften av smöret och strö över hälften av kryddsockret. Rulla ihop degen till en rulle och rulla in den tätt i plastfolie. Upprepa med den andra degbiten. Kyl degrullarna i minst ett par timmar, helst över natten. Du kan också lägga dem i frysen tills de är helt fasta. Sätt ugnen på 185° varmluft.
- Skär degen i skivor, ½ cm, och lägg dem på 2 plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna något på plåtarna innan du flyttar dem till ett galler. Låt dem kallna och förvara i en burk med tätslutande lock.
Foto: Columbus Leth
Annons