Sprödstekt marulk med västerbottenspesto
08 okt, 2024
AvPernille Skjødt
AvLouisa Lorang
Vi har valt att sprödsteka marulken och ge den gott sällskap av potatis med västerottenspesto och en fräsch sallad med mandariner i.
Annons
Sprödstekt marulk med västerbottenspesto
Mjäll marulk och en pesto på solroskärnor och västerbottenost – det kan inte bli godare!
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
500 g marulksfilé
Salt och peppar
½ dl vetemjöl
Olivolja, till stekning
Smör, till stekning
Västerbottenspesto:
3 msk solrosfrön
½ dl rapsolja
1 knippe bredbladig persilja
½ vitlöksklyfta
½ dl riven västerbottensost
Salt och nymalen svartpeppar
1 tsk pressad citron
Stekt potatis:
600 g kokt potatis
1 msk olivolja för stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
100 g blandsallad
2 mandariner
1 rödlök
½ knippe färsk basilika
Gör så här:
- Västerbottenspesto: Rosta solrosfröna i 1 tsk olja i en kastrull tills de är gyllene. Skölj och plocka persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda solrosfrön tillsammans med persilja, vitlök, riven västerbottensost, olja, salt, peppar och lite citronsaft i en mixer till en jämn konsistens.
- Stekt potatis: Skär potatisen i fjärdedelar. Stek potatisen gyllene och mjuk i olja i en panna i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och vänd runt dem med peston i en skål.
- Skär fisken i små bitar. Krydda dem med salt och peppar och vänd runt dem i en djup tallrik med mjöl. Stek fiskbitarna i olja och smör i en panna några minuter på varje sida, tills de är gyllene och precis genomstekta.
- Servering: Skölj och torka salladen. Skala och skär mandarinerna i skivor. Skala löken och skär den i tunna strimlor. Lägg upp salladen i en skål tillsammans med mandariner, lök och basilika. Servera fisken med potatisen och salladen.
Foto: Columbus Leth
Annons