Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Baka bästa semlorna – enkel steg för steg-guide

24 feb, 2023
AvLinn Grubbström
Baka bästa semlorna – enkel steg för steg-guide
Luftiga semlor fluffig grädde blir ännu godare om du gör mandelmassan själv. Och det är inte svårt. Följ vår steg för steg-beskrivning till vårens bästa bakelser.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du semmelhotshotsBrand logo
Så gör du semmelhotshots

Klassiska semlor

Både bullarna och mandelmassan är lätta att göra, och semlorna blir så goda.

Steg för steg-guide till att baka riktigt goda klassiska semlor

12 stycken

Annons

Du behöver:

Bullar:

75 g smör
2 dl mjölk, 3%
25 g jäst
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
420 g (7 dl) vetemjöl
2 tsk stött kardemumma
50 g (ca ½ dl) strösocker
1 äggvita

Hemmagjord mandelmassa:

120 g skållad mandel
75 g florsocker
1 äggvita

Fyllning och garnering:

¾ dl mjölk
6 dl vispgrädde
3 msk florsocker

Steg 1

Bullar: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, vätskan ska vara 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll vätskan över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, bakpulver, vetemjöl, kardemumma och socker och bearbeta degen i minst 5 minuter, gärna i hushållsassistent, degen ska vara smidig och blank.

Annons
Steg 1 – Gör degen till semmelbullarna, gärna i hushållsassistent. Degen ska vara smidig och blank.

Steg 2

Forma 12 bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop äggvitan med en gaffel och pensla bullarna med äggvita. Grädda i 8–10 minuter. Låt svalna på galler.

Annons

Steg 3

Hemmagjord mandelmassa: Mixa mandlarna i en blender till fint mjöl. Tillsätt lite florsocker åt gången, och skrapa ner från kanterna på blendern, så att allt blandas och blir lite tjockt. Tillsätt äggvitan och blanda ihop massan. Knåda mandelmassan på ett bord, använd lite mer florsocker om massan klibbar och droppa i ett par droppar vatten om den smular. Knåda ihop till en rulle och slå in i plastfolie. Lägg i kylen minst 1 timme.

Steg 3 – Mixa mandlar till ett fint mjöl till den hemmagjorda mandelmassan.

Steg 4

Fyllning och garnering: Skär av toppen på bullarna till ett lock. Gröp ut lite av inkråmet ur bullen med en gaffel och lägg i en skål. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och lägg i skålen.

Annons

Steg 5

Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk med gaffel till en tjock kräm. Fyll bullarna med krämen.

Steg 5 – Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk till en tjock kräm.

Steg 6

Vispa grädden luftig och lägg i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa grädde på varje bulle. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera genast.

Steg 6 – Spritsa grädde på varje bulle och lägg på locket.

Foto: Columbus Leth

Annons