Baka bästa semlorna – enkel steg för steg-guide
Klassiska semlor
Både bullarna och mandelmassan är lätta att göra, och semlorna blir så goda.
12 stycken
Du behöver:
Bullar:
75 g smör
2 dl mjölk, 3%
25 g jäst
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
420 g (7 dl) vetemjöl
2 tsk stött kardemumma
50 g (ca ½ dl) strösocker
1 äggvita
Hemmagjord mandelmassa:
120 g skållad mandel
75 g florsocker
1 äggvita
Fyllning och garnering:
¾ dl mjölk
6 dl vispgrädde
3 msk florsocker
Steg 1
Bullar: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, vätskan ska vara 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll vätskan över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, bakpulver, vetemjöl, kardemumma och socker och bearbeta degen i minst 5 minuter, gärna i hushållsassistent, degen ska vara smidig och blank.
Steg 2
Forma 12 bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop äggvitan med en gaffel och pensla bullarna med äggvita. Grädda i 8–10 minuter. Låt svalna på galler.
Steg 3
Hemmagjord mandelmassa: Mixa mandlarna i en blender till fint mjöl. Tillsätt lite florsocker åt gången, och skrapa ner från kanterna på blendern, så att allt blandas och blir lite tjockt. Tillsätt äggvitan och blanda ihop massan. Knåda mandelmassan på ett bord, använd lite mer florsocker om massan klibbar och droppa i ett par droppar vatten om den smular. Knåda ihop till en rulle och slå in i plastfolie. Lägg i kylen minst 1 timme.
Steg 4
Fyllning och garnering: Skär av toppen på bullarna till ett lock. Gröp ut lite av inkråmet ur bullen med en gaffel och lägg i en skål. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och lägg i skålen.
Steg 5
Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk med gaffel till en tjock kräm. Fyll bullarna med krämen.
Steg 6
Vispa grädden luftig och lägg i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa grädde på varje bulle. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera genast.
Foto: Columbus Leth