Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Sommarmat Vintips till middagen

Stekta äpplen med valnötscrumble

27 aug, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvPernille Skjødt
Recept på stekta äpplen med valnötscrumble
columbus leth
Stek äpplen i smör, socker och kanel och servera med en läcker valnötscrumble och vaniljgrädde – oslagbart gott och enkelt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Stekta äpplen med valnötscrumble

Istället för vaniljgrädde kan du servera vaniljglass till desserten.

Annons

4 portioner

Du behöver:

6 fasta äpplen
25 g smör
50 g (½ dl) strösocker
1 tsk malen kanel

Valnötscrumble:

50 g valnötskärnor
50 g (1 dl) havregryn
50 g (¾ dl) vetemjöl
50 g (½ dl) strösocker
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
50 g smör

Vaniljgrädde:

2 ½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Valnötscrumble: Sätt ugnen på 190°.
  2. Grovhacka valnötterna. Blanda valnötter, havregryn, mjöl, socker, kardemumma och salt i en skål. Tärna smöret och nyp ihop det med blandningen tills det blir en grov smuldeg. Fördela smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen 12–15 minuter, tills den är lätt gyllenbrun och knaprig. Låt svalna.
  3. Stekta äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  4. Smält smöret i en djup stekpanna och tillsätt äppelklyftor, socker och kanel. Rör om och stek äpplena på medelhög värme i 5-8 minuter, tills de är karamelliserade och mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  5. Vaniljgrädde: Vispa grädden och vaniljsockret till ett mjukt skum, grädden ska vara ganska rinnig.
  6. Lägg upp de stekta äpplena i djupa tallrikar med vaniljgrädde och crumble. Servera direkt.

Foto: Columbus Leth

Annons