Stekta äpplen med valnötscrumble
27 aug, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvPernille Skjødt
Stek äpplen i smör, socker och kanel och servera med en läcker valnötscrumble och vaniljgrädde – oslagbart gott och enkelt!
Annons
Stekta äpplen med valnötscrumble
Istället för vaniljgrädde kan du servera vaniljglass till desserten.
Annons
4 portioner
Du behöver:
6 fasta äpplen
25 g smör
50 g (½ dl) strösocker
1 tsk malen kanel
Valnötscrumble:
50 g valnötskärnor
50 g (1 dl) havregryn
50 g (¾ dl) vetemjöl
50 g (½ dl) strösocker
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
50 g smör
Vaniljgrädde:
2 ½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Valnötscrumble: Sätt ugnen på 190°.
- Grovhacka valnötterna. Blanda valnötter, havregryn, mjöl, socker, kardemumma och salt i en skål. Tärna smöret och nyp ihop det med blandningen tills det blir en grov smuldeg. Fördela smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen 12–15 minuter, tills den är lätt gyllenbrun och knaprig. Låt svalna.
- Stekta äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Smält smöret i en djup stekpanna och tillsätt äppelklyftor, socker och kanel. Rör om och stek äpplena på medelhög värme i 5-8 minuter, tills de är karamelliserade och mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
- Vaniljgrädde: Vispa grädden och vaniljsockret till ett mjukt skum, grädden ska vara ganska rinnig.
- Lägg upp de stekta äpplena i djupa tallrikar med vaniljgrädde och crumble. Servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons