Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tapasfavoriterna stekta räkor med vitlöksolja och salsa romesco

26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Så gör du tapasfavoriterna stekta räkor med vitlöksolja och salsa romesco
Korka upp en flaska rött och starta helgen med smakrika spanska smårätter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Mousserande vin – så väljer du rätt glas

Tapas är så bra mat när man är hungrig men inte orkar styra upp en hel middag. Varför inte bara äta sig mätt på smårätterna man gillar allra mest? Våra två favorittapas är salsa romesco med bröd och ost, gärna manchego, och de klassiska stekta räkorna med vitlöksolja och majonnäsdipp. Så häll upp ett glas rött och njut av kvällen!

Salsa romesco med bröd och ost

Romesco äts traditionellt till fisk, men den smakar toppen även ihop med ost och chark.

Så gör du salsa romesco med bröd och ost

4 portioner

Annons

Du behöver:

2 tomater
2 röda paprikor
1 vitlök
1 röd chili
1 msk olivolja
50 g skållad mandel
½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt

Tillbehör:

200 g manchegoost
100 g oliver
150 g serranoskinka
150 g torkad chorizo
Bröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220° varmluft med grill. Skölj tomaterna, skär ett litet kryss i botten på varje tomat och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Skölj och dela paprikorna och ta ur fröna. Lägg paprikorna med skinnsidan uppåt på plåten tillsammans med vitlöken (oskalad) och sköljd chili. Ringla över lite olja och baka i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
  2. Skala paprikor, tomater, vitlök och chili, och släng ev lite av chilifröna så att salsan inte blir för stark. Dela tomaterna och gröp ur fröna med en tesked. Häll grönsakerna och mandlarna i matberedare eller minihackare och mixa till en jämn konsistens. Tillsätt lite olja i taget och smaka av med vinäger och salt. Låt stå kallt i minst 1 timme, ev över natten.
  3. Lägg upp salsa romesco i en skål med skivor av manchego, oliver, skinka, korv och bröd. Servera genast.

Stekta räkor med vitlöksolja och majonnäsdipp

Stunsiga räkor, kryddig olja och majonnäs – mums!

Tapasfavoriten stekta räkor med vitlöksolja och majonnäsdipp är en klassiker

4 portioner

Du behöver:

2 dl olivolja
6 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflingor
16 ASC-märkta jätteräkor
1 näve bladpersilja
1 tsk paprikapulver
2 msk vitt vin
3 msk citronsaft

Till servering:

1 citron
Majonnäs

Gör så här:

  1. Värm upp oljan i en stekpanna. Skala och finhacka vitlöken. Lägg den i pannan tillsammans med chiliflingorna och låt vitlöken bli gyllene, ca 1 minut. Tillsätt räkorna och stek i 2–3 minuter, tills tillagade.
  2. Ta pannan från plattan. Skölj och hacka persiljan och vänd ner i räkorna. Tillsätt paprika, vitt vin och citron och vänd runt.
  3. Lägg upp räkorna på ett fat och servera med citronklyftor och majonnäs.

Foto: Columbus Leth

Annons