Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Svampgratinerad hummer med konjak

24 nov, 2023
AvEva Boström
AvLouisa Lorang
Recept på svampgratinerad hummer med konjak
Lisa Björner
En nyårsafton är inte komplett utan en hummer på tallriken! Testa en läcker svampgratinerad variant med konjak – väl värdig att avsluta året!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Öppna en champagneflaska – så gör duBrand logo
Öppna en champagneflaska – så gör du

Svampgratinerad hummer med konjak

Mer klassiskt och lyxigt till nyår blir det knappast!

Annons

4 portioner

Du behöver:

2 kokta humrar
2 schalottenlökar
200 g champinjoner
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 msk konjak eller brandy
1⁄2 tsk salt
2 droppar tabasco
2 dl riven parmesan

Till servering:

Vitlöksbröd

Gör så här:

  1. Tina humrarna om de är frysta. Skala och hacka löken. Tvätta och hacka svampen.
  2. Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet, vänd på hummern och skär itu från topp till stjärt på mitten. Krossa klorna lätt. Lägg humrarna på ett ugnsfat.
  3. Stek lök och svamp och tillsätt crème fraiche. Låt det sjuda till en tjock stuvning. Smaka av med konjak, salt och tabasco.
  4. Fördela stuvningen över hummern, strö över riven ost. Klorna ska sitta kvar. Hit kan du förbereda.
  5. Vid servering: Sätt ugnen på grill. Gratinera humrarna mitt i ugnen på högsta värmen i ca 5 minuter. Servera med vitlöksbröd.

Foto: Lisa Björner och Columbus Leth

Annons