Svampgratinerad hummer med konjak
24 nov, 2023
AvEva Boström
AvLouisa Lorang
En nyårsafton är inte komplett utan en hummer på tallriken! Testa en läcker svampgratinerad variant med konjak – väl värdig att avsluta året!
Annons
Svampgratinerad hummer med konjak
Mer klassiskt och lyxigt till nyår blir det knappast!
Annons
4 portioner
Du behöver:
2 kokta humrar
2 schalottenlökar
200 g champinjoner
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 msk konjak eller brandy
1⁄2 tsk salt
2 droppar tabasco
2 dl riven parmesan
Till servering:
Vitlöksbröd
Gör så här:
- Tina humrarna om de är frysta. Skala och hacka löken. Tvätta och hacka svampen.
- Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet, vänd på hummern och skär itu från topp till stjärt på mitten. Krossa klorna lätt. Lägg humrarna på ett ugnsfat.
- Stek lök och svamp och tillsätt crème fraiche. Låt det sjuda till en tjock stuvning. Smaka av med konjak, salt och tabasco.
- Fördela stuvningen över hummern, strö över riven ost. Klorna ska sitta kvar. Hit kan du förbereda.
- Vid servering: Sätt ugnen på grill. Gratinera humrarna mitt i ugnen på högsta värmen i ca 5 minuter. Servera med vitlöksbröd.
Foto: Lisa Björner och Columbus Leth
Annons