Svenskarna väljer bort husmanskosten – och lagar mer internationellt
De senaste stökiga åren har "nystalgi", husmanskost med en modern twist, varit det som svenskarna prioriterat i sina kök, både på restaurang och hemma. Men nu, i takt med att vi kanske börjar ana en mer stabil ekonomi, väljer vi under 2024 att satsa alltmer internationellt. Det visar Smakrapporten, framtagen av Smakbox, Sveriges största provsmakningsbox.
Det asiatiska köket dominerar
Svenskar har alltid gillat asiatisk mat men nu når kärleken till det asiatiska köket nya höjder och toppar listan över vad vi vill laga och äta mer av under 2024. Vilket innebär att asiatisk mat nu överträffar det italienska köket, som tidigare legat i topp under föregående år. Men även det grekiska köket har seglat upp på en tredje plats det här året och anses vara det mest lovande köket för tillväxt. Suget för svensk husmanskost har minskat och halkat ner på en delad fjärdeplats med det koreanska köket, vars intresse växer sig allt starkare.
9 recept från det asiatiska köket>>
– I mer optimistiska tider hämtar vi gärna inspiration internationellt och vågar experimentera mer med våra smaklökar. Det blir extra tydligt när vi ser ett ökat intresse för det koreanska, grekiska och asiatiska köket i stort. En spännande trend som växer går under namn som 'Cross Cultural Kitchens' eller 'Melty Mashups' där man förenar det bästa från två kulinariska världar. Det är en stor möjlighet att trenden med kombinerade kök också kommer att söka sig till Sverige framöver. Det finns en tydlig resonans mellan hur vi ser på världen och framtiden med det vi stoppar i munnen, säger Lennart Wallander, trendspanare på kommunikationsbyrån Food & Friends.
Svenskarnas föredragna smaker varierar från år till år. Årets Smakograf visar att vi börjar bli mätta på chili och vi vill ha mer av apelsin, mint och peppar.
3 recept att inspireras av
Apelsin:
Flansktek med apelsinbulgur>>
Mint:
Crunchy mint chokladmousse>>
Peppar:
Tea Malmegårds pepparmaräng>>
Omslagsfoto: Natalia Lisovskaya/TT
Källa och infograf: Smakrapporten för Smakbox