Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Sverige tar brons i prestigefyllda Bocuse d’Or 2025

28 jan, 2025
Sverige tar brons i prestigefyllda Bocuse d’Or
Gustav Leonhardt och det svenska teamet har tagit brons i världens mest prestigefyllda tävling inom gastronomisk excellens – Bocuse d'Or. Stort grattis!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE besöker GondolenBrand logo
ELLE besöker Gondolen

Bocuse d'Or är en av världens mest prestigefyllda kocktävlingar och hålls vartannat år. Den skapades av den franske kocken Paul Bocuse 1987 och tävlingen samlar kockar från 65 länder världen runt som gör upp i att laga avancerade rätter inom strikta tidsramar. Inom gastronomin är Bocuse d'Or en höjdpunkt och en plattform för kockar att visa upp sin skicklighet och innovation i köket.

Nu har Gustav Leonhardt och det svenska teamet säkrat brons i Bocuse d’Or 2025. Detta är en enorm framgång och bekräftar Sveriges starka position på den internationella gastronomiska scenen.

Annons

– Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d’Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.

Efter framgången med silver i Bocuse d’Or Europe i mars 2024, har det svenska teamet fortsatt att imponera. Under den intensiva finalen i Lyon visade teamet prov på exceptionell teknisk förmåga och kreativitet.

Annons

– Gustav och hans team har visat vad som är möjligt genom att kombinera svenskt mathantverk med innovativt tänkande. Deras prestation är en enastående insats som kommer att inspirera hela den svenska restaurangbranschen. Som någon som själv har tävlat i Bocuse d’Or vet jag vilken otrolig resa detta är – en resa som kräver passion, dedikation och ett enormt lagarbete, och jag är otroligt stolt över att det svenska teamet har visat prov på allt detta under dessa dagar, säger Tommy Myllymäki, President för Bocuse d’Or Sverige.

Frankrike kammade hem guldet och silvret gick till Danmark.

Sveriges tävlingsrätter i Bocuse d'Or:

Hummerglacerad Havsgös med kelpolja, Konfiterad rotselleri, kombu & citronverbena, Trädgårdssallad, blekselleri & jalapeno, – Sabayonne på hummer med ingefära & citrusblad

– Min första rätt, tallriksserveringen, hyllar det svenska jordbruket och havets rena smaker. Med inspiration från vårt mångkulturella samhälle och ett genuint hantverk skapas en modern tolkning av svensk mat, fylld med smaker från hela världen, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2025.

Annons
Svenskt brons i Bocuse d'Or

Kryddstekt och murkelfärserad rådjursadel & pepparglacerad ytterfilé. Rådjurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkål & grön Chartreuse. Hö-rökt vinteräpple & röda vinbär, – Grönpeppar- & ankleversås. Consommé på rådjur smaksatt med Oolong te, svampravioli & ”vinterskörd”.

– Jag hämtar inspiration från höstens jakt och vinterns skördar. Min fatservering är en hyllning till naturens unika skatter. Jag har kombinerat smaker från den svenska naturen med äpplet, som symboliserar vänskap, kunskap och nytänkande. Mina rätter bygger på svenska traditioner, årets växlingar och naturens vilda skönhet. Genom att blanda tradition och nytänkande vill jag hedra landskapen som har format mig, säger Gustav Leonhardt om sin rätt.

Annons
Svenskt brons i Bocuse d'Or
Svenskt brons i Bocuse d'Or

Foto: Gustaf Björlin/The Food Office
Foto från tävlingen: Staffan Lycke

Annons