Sveriges bästa GT 2023 – här är finalrecepten
Tillsammans med Schweppes anordnar Nöjesguiden tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic som i år har gått av stapeln för åttonde gången. Syftet är att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna som går att göra på en GT.
Under finalen kommer juryn bedöma smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Juryn består av David Kringlund, dryckesinspiratör och youtuber, Rebecca Brage dryckesprofil och skribent samt Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. De tävlande är uppdelade i två grupper – Bartenders och Hemmamixare. En vinnare i respektive kategori kommer att koras och förutom den prestigefyllda titeln vinner guldmedaljörerna vinner en drinkvagn, sex Schweppesglas, ett hemmamix-kit med verktyg samt en prissumma på 10 000 SEK per vinnare.
Finalen går av stapeln torsdagen den 21 september på Asian Post Office i Stockholm och det är fritt för alla att komma och titta på. Självklart kommer samtliga bartenders finaldrinkar att serveras i baren. Läs mer om tävlingen och hur du gör för att delta på finaleventet på drinkgeneratorn.se.
Finalister: Bartenders
"Aurora" Av Anders Larsson, 50 år, Båstad, Hovmästare/bartender på Restaurang Riviera
Norrland möter Japan. I den här GT:n uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yuzu, sichuanpeppar och körsbärsblom.
Du behöver:
Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
1,5 cl Hjortronsockerlag
0,5 cl Citronjuice
Is
Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag:
1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker
Hjortronsockerlag:
5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta
Picklade hjortron:
5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
Garnering:
Picklade hjortron och remsor av citronzest
Gör så här:
- Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag: Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.
- Hjortronsockerlag: Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.
- Picklade hjortron: Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.
- Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.
"Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år, Stockholm, Bartender på Terrassen Gröna Lund
Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.
Du behöver:
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl rabarbersockerlag
Stora isbitar
Rabarbersockerlag:
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk
Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar:
1 dl gin
1 msk timutpeppar
Garnering:
Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.
Gör så här:
- Rabarbersockerlag: Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.
- Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar: Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.
- Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.
”Neptune's Delight” av André Norinder, 27 år, Vimmerby, Bartender på Guldkant Vimmerby
En GT som ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.
Du behöver:
13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
5 cl Henrick’s Neptunia Gin
2 cl flädersyrup (Monin)
5 st torkade enbär
1 st apelsinhjul
1 st kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten
Gör så här:
- Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.
- Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.
Finalister: Hemmamixare
”Butterfly Red Cabbage G&T” av Mateusz Mackowski, 31 år, Västerås, Receptionist
Denna GT påminner om en tjusig fjäril som plötsligt landar i grönsakslandet. Glaset förvandlas till en plats av fantasi och glädje med smaker av pepprig tonic, fräsch lime och rödkålssockerlag.
Du behöver:
20 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 cl Västerås Dry Gin
1,5 cl Limejuice
3 cl Butterfly red cabbage sirap
Apelsinblomsvatten
Butterfly red cabbage sirap:
¼ rödkål
2 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Butterfly red cabbage sirap: Skölj rödkål och riv ner den i vattnet, låt den ligga i en kvart. Sila ur vätskan ner i en kastrull. Tillsätt socker och vaniljsocker. Koka upp tillls sockret smält. Förvara kylt.
- Placera en stor isbit i ett kylt glas ihop med pressad lime och gin. Häll i Butterfly red cabbage sirap och toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.
”Ginger, Will you berry me? GT” av Mirell Ekroot, 29 år, Malmö, BUTIKSBITRÄDE
En flirt mellan den picklade ingefäran och det söta marachinokörsbäret presenteras i denna GT. I en spritsig limetonic balanseras syrlighet, sötma och fräschör. Smakerna förstärks av en nypa havssalt.
Du behöver:
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 cl lag av picklad rosa ingefära
1 cl sirap från maraschinokörsbär
2 cl citronjuice
4 cl Roku Gin
Flingor av havssalt efter smak
Picklad rosa ingefära:
200g ingefära, skalad och hyvlad
1 dl socker
1 dl risvinäger
5 dl vatten
2 nypor salt
2 cm rödbeta
Garnering:
1 marachinokörsbär
1 kvist thaibasilika
Gör så här:
- Picklad rosa ingefära: Koka upp vattnet. Lägg i ingefära och låt koka upp igen. Låt ingefäran sjuda på låg värme i två minuter. Rinn av vattnet och placera ingefäran i en ren glasburk. Koka upp vinäger, salt och socker, ta av när sockret smält. Häll lagen över ingefäran och förvara kylt. Redo att använda efter 3 timmar.
- Placera större krossade isbitar i ditt glas ihop med en bit ingefära. Häll körsbärssirap, gin, salt, lag från picklad ingefära och citronjuice i glaset. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.
”Purple Bloom” av Laurèna Eid, 33 år, Stockholm, Finansinspektör
Denna GT är klädd för röda mattan! Fräsch limetonic och gin hoppar i en partyblåsa av två sorters likör, viol och marachino.
Du behöver:
3 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
3,5 cl Dry Gin, Mother of Eight, The Tree Brothers
2 cl viollikör
2,5 cl citronjuice
1,5 cl maraschinolikör
Garnering:
Torkad lavendel
Gör så här:
- Häll gin, viollikör samt citronjuice i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Häll vätskan till ett kylt glas.
- Toppa upp med Schweppes Selections Mixers Tonic & Twist of lime. Garnera med torkad lavendel.