Svenskarna har enats – det här är Sveriges nationalrätt
Smörgåstårta, köttbullar, falukorv eller ärtsoppa – ja, vilken rätt representerar bäst vårt land egentligen? Nostalgitreden står stadigt, vi gillar vår husmanskost. En Sifo-undersökning, utförd av Verian på uppdrag av ICA, visar nu att en tydlig majoritet anser att köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt förtjänar den ärofyllda titeln.
Resultatet visar att var fjärde svensk lägger sin röst på ärtsoppa och pannkakor, medan var femte vill se smörgåstårtan som Sveriges nationalrätt. Men att det är just köttbullarna som toppar listan är kanske inte så konstigt, det är ju kanske den rätt som starkast förknippas med Sverige utomlands.
Hur många gånger har man inte hört talas om 'swedish meatballs' i framförallt amerikanska serier och filmer? Till och med världsstjärnan Will Ferrell verkar ändå vara beredd att hålla med.
Maträtterna svenskarna helst vill se som Sveriges nationalrätt
- Köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt (58 procent)
- Ärtsoppa och pannkakor (24 procent)
- Smörgåstårta (21 procent)
- Sill (13 procent)
- Falukorv med stuvade makaroner och ketchup (13 procent)
Malidza Larsson, kock på ICA, delar med sig av sina tre bästa tips för att ge köttbullarna en extra twist!
1. Tänk 50/50
50/50 är ett bra tankesätt om man vill byta ut en del animaliskt protein mot vegetabiliskt. Hälften kött, hälften grönt helt enkelt! Det finns många maträtter som detta tankesätt lämpar sig för och köttbullen är en av dem. Gör en köttbulle i modern tappning genom att blötlägga röda linser i hett vatten under lock i 30 min. Häll av och mixa med stavmixer. Blanda hälften linser med hälften blandfärs och rulla och stek köttbullarna precis som vanligt. Det går även fint att byta ut hälften av köttet mot svenskodlad vegofärs.
Recept: Jessie Sommarströms 50/50 köttbullar
2. "Man tager vad man haver"
Har du kokt potatis över är de perfekta att mosa ner och blanda i köttbullssmeten. Riven blomkål är också en superråvara för dig som vill smyga in lite mer grönsaker i köttbullen.
3. Maxa smaken
Ett av mina bästa knep är att ha koll på saltet, 18 g salt är perfekt till 1 kg färs. Perfekt sälta varje gång! Blanda i saltet först, de binder vätskan i färsen. Ett måste är även att smörsteka löken innan man tillsätter den i smeten. Löken blir sådär härligt söt och mjuk då. För att få perfekt runda köttbullar brukar jag förbaka mina köttbullar i ugnen på 150°C i 10 min. Då behåller de sin runda fina form när jag sedan steker dem i smör i stekpannan.
Recept: Kalvfärsbullar med västerbottensost
Foto: TT, Lisa Björner