Tagliata som macka – så gör du
04 jul, 2024
AvRedaktionen ELLE
Tunt skivat kött, stekt till perfektion, tomater, pinjenötter och riven parmesan är bara några av godsakerna i en tagliata – här som macka!
Annons
Tagliatamackan
Tagliata är en klassisk italiensk rätt med tunt skivat kött, tomater och pinjenötter. Självklart helt magisk som macka!
Annons
4 mackor
Du behöver:
500 g entrecote, ryggbiff eller flankstek
Smör och rapsolja till stekning
1 vitlöksklyfta
4 skivor levainbröd
1 citron, saft
4-5 kvisttomater
Olivolja
1 påse ruccola
Pinjenötter
Parmesankräm:
1,5 dl riven parmesan
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 tsk citronzest
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär tomaterna i skivor, lägg ut dem på en plåt och ringla över olivolja och salta. Låt gå i ugnen i cirka 30 minuter.
- Slunga ruccolan med olivolja, citronsaft och salt.
- Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de fått färg.
- Blanda majonnäs, riven parmesan och creme fraiche. Smaka av med citronzest, salt och peppar.
- Bryn köttet i rapsolja på hög värme, stek tills alla sidor har fått en bra stekyta. Se till att pannan är riktigt varm när du lägger ner köttet. Dra ner till medelvärme och ha i smör och vitlök i pannan. Ös köttet köttet när smöret är mellan brynt och skummigt. Låt köttet gå klart i pannan tills det är 54-56 grader, låt vila.
- Skär köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna, salta, peppra och pressa över citron på snittytorna.
- Ringla olivolja på brödskivorna och rosta dem i ugnen.
- Montera mackan: bred på rikligt med parmesankräm på brödet, lägg på ruccola, tomaterna och till sist köttet. Toppa med pinjenötterna.
Recept: Hedvig Henrekson
Foto: Nami Kawakita
Annons