Tårta med chokladgrädde och kaffeglasyr
06 sep, 2022
AvLine Holt Nielsen
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Läcker tårta i två lager med chokladgrädde och täckt i kaffeglasyr och valnötter. En tårta som imponerar!
Annons
Tårta med chokladgrädde och kaffeglasyr
En tårta med vuxensmak. Vill du göra den barnvänligare kan du strunta i whiskyn och ersätta kaffet med kakao.
10 portioner
Annons
Du behöver:
2 ljusa tårtbottnar
1 chokladtårtbotten
4 msk whisky
Karamelliserade valnötter:
100 g (1 dl) socker
100 g valnötskärnor
Kaffeglasyr:
1 tsk snabbkaffepulver
4 msk kokande vatten
150 g florsocker
Chokladgrädde:
125 g mörk choklad
7 ½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Till servering:
25 g mörk choklad
25 g valnötskärnor
Gör så här:
- Karamelliserade valnötter: Smält sockret tills det blir en gyllene kolasmet. Vänd ner valnötterna. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka de karamelliserade valnötterna grovt.
- Chokladgrädde: Vispa grädde och vaniljsocker. Grovhacka chokladen och blanda ner i grädden tillsammans med de karamelliserade valnötterna.
- Lägg bakplåtspapper i botten av en springform som passar dina tårtbottnar (ca 24 cm i diameter). Pensla tårtbottnarna i tre lager med lite whisky. Lägg en ljus botten i formen och bred ut hälften av grädden ovanpå. Lägg den mörka tårtbotten ovanpå och bred ut resten av grädden. Lägg den sista ljusa tårtbotten ovanpå och tryck försiktigt ihop tårtan. Ställ i kylen minst 2 timmar.
- Kaffeglasyr: Rör ner kaffepulvret i det kokande vattnet. Blanda med florsockret lite i taget och rör till en slät glasyr. Ta upp kakan ur formen och placera den på ett fat. Bred kaffeglasyren ovanpå.
- Servering: Hacka chokladen grovt och strö över kakan tillsammans med valnötterna.
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
Annons