Tarte tatin med rabarber
27 apr, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Rabarberpaj hör sommaren till, testa att göra den som en tarte tatin nästa gång! Läckert!
Annons
Tarte tatin med rabarber
En upp-och-nervänd paj med sötsyrlig rabarberfyllning. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Annons
6 portioner
Tid: 35 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
Deg:
175 g (3 dl) vetemjöl
2 msk florsocker
1 krm salt
125 g kallt smör
1 msk iskallt vatten
Topping:
400 g rabarber
1 vaniljstång
200 g (2 ¼ dl) strösocker
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
25 g smör
2 tsk majsstärkelse
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke. Nyp ihop med smör. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och förvara i kyl tills den ska användas.
- Ansa och skär rabarbern i långa bitar så att de kan täcka bottnen på en ugnsfast stekpanna, ca 22 cm i diameter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön, socker och fläderblomssaft i en kastrull och låt koka upp. Låt blandningen puttra tills den får en sirapsliknande konsistens. Tillsätt smöret och låt bubbla upp.
- Häll blandningen i stekpannan, lägg på rabarbern och sikta över majsstärkelsen. Kavla ut degen och skär den i en cirkel som passar pannan. Lägg degen över fyllningen och tryck försiktigt ner den längs kanterna.
- Grädda tarten mitt i ugnen i 20–25 minuter, eller tills degen är spröd och gyllene. Låt tarten vila i 10 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat. Servera tarten ljummen med vaniljglass.
Foto: Stine Christiansen
Annons