Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Tarte tatin med rabarber

27 apr, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på tarte tatin med rabarber
Stine Christiansen
Rabarberpaj hör sommaren till, testa att göra den som en tarte tatin nästa gång! Läckert!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangriaBrand logo
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangria

Tarte tatin med rabarber

En upp-och-nervänd paj med sötsyrlig rabarber­fyllning. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Tarte tatin med rabarber och vaniljglass
Stine Christiansen
Annons

6 portioner

Tid: 35 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

Deg:

175 g (3 dl) vetemjöl
2 msk florsocker
1 krm salt
125 g kallt smör
1 msk iskallt vatten

Topping:

400 g rabarber
1 vaniljstång
200 g (2 ¼ dl) strösocker
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
25 g smör
2 tsk majsstärkelse

Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke. Nyp ihop med smör. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och förvara i kyl tills den ska användas.
  2. Ansa och skär rabarbern i långa bitar så att de kan täcka bottnen på en ugnsfast stekpanna, ca 22 cm i diameter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön, socker och fläderblomssaft i en kastrull och låt koka upp. Låt blandningen puttra tills den får en sirapsliknande konsistens. Tillsätt smöret och låt bubbla upp.
  3. Häll blandningen i stek­pannan, lägg på rabarbern och sikta över majsstärkelsen. Kavla ut degen och skär den i en cirkel som passar pannan. Lägg degen över fyllningen och tryck försiktigt ner den längs kanterna.
  4. Grädda tarten mitt i ugnen i 20–25 minuter, eller tills degen är spröd och gyllene. Låt tarten vila i 10 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat. Servera tarten ljummen med vaniljglass.

Foto: Stine Christiansen

Annons