Camilla Hamids enkla sommartårta
16 apr, 2025
AvCamilla Hamid
En klassisk sommartårta är aldrig fel, särskilt inte om den också är enkel att göra – här är Camilla Hamids bästa recept.
Annons
Enkel sommartårta
Detta är den klassiska sommartårtan för mig, och den är så god i all sin enkelhet. Sockerkaka, vaniljkräm, jordgubbssylt och färska bär. Får det lov att vara en bit sommar på en assiett?
Annons
10—12 bitar
Du behöver:
Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker (270 g)
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
1 ½ dl potatismjöl (120 g) eller majsstärkelse (85 g)
1 msk vaniljsocker (9 g)
Fyllning 1 – Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 ½ dl mjölk, 3 % (250 g)
¾ dl strösocker (65 g)
3 äggulor
2 msk majsstärkelse (16 g)
50 g mjukt, rumsvarmt smör
Fyllning 2:
1 dl jordgubbssylt (125 g)
Garnering:
3 dl kylskåpskall vispgrädde (300 g)
150 g färska jordgubbar
Ev. ätbara blommor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smöra och fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker till tårtbottnen riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en slät smet med en slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Kontrollera gärna med en sticka i mitten. Låt kakan svalna lite och vänd den sedan upp och ner på ett galler. Låt svalna helt. Gör vaniljkrämen under tiden.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Ta bort kastrullen från plattan. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet i en skål. Vispa ner blandningen i kastrullen.
- Värm försiktigt på låg värme eller medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjar tjockna. Plocka upp vaniljstången. Tillsätt smöret och rör in det i krämen. Häll ner krämen i en kall skål. Täck ytan med plastfolie och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
- Dela kakan i tre lika tjocka bottnar. Fördela vaniljkrämen över första bottnen, lägg på den andra och bred på jordgubbssylten. Avsluta med att lägga på den sista bottnen.
- Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet med elvisp. Täck tårtan med grädden. Låt gärna tårtan stå i några timmar i kylskåpet och safta till sig. Strax innan servering: Skär jordgubbarna i mindre bitar och garnera tårtan med dem samt eventuellt blommor.
Foto: Ulrika Pousette
Recept ur En sötare sommar (Polaris)
Annons