Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Camilla Hamids enkla sommartårta

16 apr, 2025
AvCamilla Hamid
Recept på Camilla Hamids enkla sommartårta
En klassisk sommartårta är aldrig fel, särskilt inte om den också är enkel att göra – här är Camilla Hamids bästa recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Enkel sommartårta

Detta är den klassiska sommartårtan för mig, och den är så god i all sin enkelhet. Sockerkaka, vaniljkräm, jordgubbssylt och färska bär. Får det lov att vara en bit sommar på en assiett?

Annons

10—12 bitar

Du behöver:

Tårtbotten:

6 ägg
3 dl strösocker (270 g)
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
1 ½ dl potatismjöl (120 g) eller majsstärkelse (85 g)
1 msk vaniljsocker (9 g)

Fyllning 1 – Vaniljkräm:

1 vaniljstång
2 ½ dl mjölk, 3 % (250 g)
¾ dl strösocker (65 g)
3 äggulor
2 msk majsstärkelse (16 g)
50 g mjukt, rumsvarmt smör

Fyllning 2:

1 dl jordgubbssylt (125 g)

Garnering:

3 dl kylskåpskall vispgrädde (300 g)
150 g färska jordgubbar
Ev. ätbara blommor

Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smöra och fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker till tårtbottnen riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en slät smet med en slickepott.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Kontrollera gärna med en sticka i mitten. Låt kakan svalna lite och vänd den sedan upp och ner på ett galler. Låt svalna helt. Gör vaniljkrämen under tiden.
  4. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Ta bort kastrullen från plattan. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet i en skål. Vispa ner blandningen i kastrullen.
  5. Värm försiktigt på låg värme eller medelvärme under fort­satt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjar tjockna. Plocka upp vaniljstången. Tillsätt smöret och rör in det i krämen. Häll ner krämen i en kall skål. Täck ytan med plastfolie och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  6. Dela kakan i tre lika tjocka bottnar. Fördela vaniljkrämen över första bottnen, lägg på den andra och bred på jordgubbssylten. Avsluta med att lägga på den sista bottnen.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet med elvisp. Täck tårtan med grädden. Låt gärna tårtan stå i några timmar i kylskåpet och safta till sig. Strax innan servering: Skär jordgubbarna i mindre bitar och garnera tårtan med dem samt eventuellt blommor.

Foto: Ulrika Pousette
Recept ur En sötare sommar (Polaris)

Annons