Tarteletter med stuvade primörer
20 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Ljuvliga små portionspajer som fyllts med det finaste säsongen har att erbjuda: stuvade primörer som vit och grön sparris, morötter och ärter.
Annons
Tarteletter med stuvade primörer
De små portionspajererna passar utmärkt som förrätt eller en bufférätt. Om det blir stuvning över, spara den i kylskåpet och använd i t ex en omelett.
4 portioner
Annons
Tid: 30 minuter
Du behöver:
50 g smör
4 msk vetemjöl
5 dl grönsaksbuljong
3 dl standardmjölk
½ citron
Salt och peppar
200 g vit sparris
200 g grön sparris
250 g morötter
150 g ärtor (frysta)
Servering:
4-8 färdigköpta tarteletter
Persilja för garnering
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt buljongen, lite i taget, medan du vispar. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning. Koka såsen i 2–3 minuter på medelvärme och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Häll av sparrisen. Skär bort den nedersta, träiga delen av de gröna sparrisarna och skär sparrisarna i mindre bitar. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Ta fram ärtorna ur frysen.
- Vänd ner alla grönsaker i såsen och låt småkoka i 3–4 minuter – grönsakerna ska gärna ha lite tuggmotstånd kvar.
- Servering: Värm tarteletterna i ugnen. Lägg upp dem på ett serveringsfat och fyll med grönsaksstuvningen. Garnera med persilja och servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons