Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Tonfisktartar med friterad schalottenlök

13 dec, 2024
AvCatarina König
Recept på tonfisktartar med friterad schalottenlök
Catarina König
Catarina Königs tonfisktartar serveras med avokado och friterad schalottenlök, ett utmärkt sätt att inleda en middag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Tonfisktartar med friterad schalottenlök

Sambal badjak finns i asiatiska butiker. Hittar du ingen, ta lite mer chipotlepasta istället.

Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

300 g tonfisk, färsk över disk
1 färsk jalapeño, finhackad
½–1 tsk sesamolja
½ cm färsk ingefära, riven
Salt, svartpeppar
2–3 mogna avokado
½ gurka
8–10 kvistar koriander
½ –1 tsk pressad citron el lime

Friterad schalottenlök:

1–2 bananschalottenlökar
1 dl rapsolja
Salt

Chipotle- & sambal badjak­majonnäs:

½ dl majonnäs (Hellmans)
½ tsk chipotlepasta
½ tsk sambal badjak (ej sambal oelek)
Några droppar citron- el limesaft

Garnityr:

Svarta sesamfrön
Koriander

Gör så här:

  1. Hacka tonfisken i små bitar. Lägg i en bunke tillsammans med jalapeñon. Tillsätt sesamolja, ingefära, salt och peppar. Vänd ihop och låt dra i kylskåpet.
  2. Tärna avokadon grovt, skär gurkan i små bitar, finhacka koriandern och lägg allt i en bunke. Pressa över citron- eller limesaft, salta och peppra. Vänd ihop försiktigt, lägg i kylen.
  3. Hetta upp rapsolja i en liten kastrull till 140º. Hyvla eller skär schalottenlöken mycket tunt och fritera den gyllene i oljan. Lägg upp på hushållspapper, salta ordentligt.
  4. Vänd ihop majonnäsen, smaka av och lägg i en spritspåse. Förvara i kylen.
  5. Servering: Lägg avokadotartaren i botten av en hög stans och placera tonfisktartaren ovanpå. Platta till så tartaren håller formen och dra försiktigt bort stansen. Ringla över chipotlemajonnäs och strö på friterad schalottenlök, sesamfrön och koriander.

Recept och foto: Catarina König

Annons