Tonfisktartar med friterad schalottenlök
13 dec, 2024
AvCatarina König
Catarina Königs tonfisktartar serveras med avokado och friterad schalottenlök, ett utmärkt sätt att inleda en middag.
Annons
Tonfisktartar med friterad schalottenlök
Sambal badjak finns i asiatiska butiker. Hittar du ingen, ta lite mer chipotlepasta istället.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
300 g tonfisk, färsk över disk
1 färsk jalapeño, finhackad
½–1 tsk sesamolja
½ cm färsk ingefära, riven
Salt, svartpeppar
2–3 mogna avokado
½ gurka
8–10 kvistar koriander
½ –1 tsk pressad citron el lime
Friterad schalottenlök:
1–2 bananschalottenlökar
1 dl rapsolja
Salt
Chipotle- & sambal badjakmajonnäs:
½ dl majonnäs (Hellmans)
½ tsk chipotlepasta
½ tsk sambal badjak (ej sambal oelek)
Några droppar citron- el limesaft
Garnityr:
Svarta sesamfrön
Koriander
Gör så här:
- Hacka tonfisken i små bitar. Lägg i en bunke tillsammans med jalapeñon. Tillsätt sesamolja, ingefära, salt och peppar. Vänd ihop och låt dra i kylskåpet.
- Tärna avokadon grovt, skär gurkan i små bitar, finhacka koriandern och lägg allt i en bunke. Pressa över citron- eller limesaft, salta och peppra. Vänd ihop försiktigt, lägg i kylen.
- Hetta upp rapsolja i en liten kastrull till 140º. Hyvla eller skär schalottenlöken mycket tunt och fritera den gyllene i oljan. Lägg upp på hushållspapper, salta ordentligt.
- Vänd ihop majonnäsen, smaka av och lägg i en spritspåse. Förvara i kylen.
- Servering: Lägg avokadotartaren i botten av en hög stans och placera tonfisktartaren ovanpå. Platta till så tartaren håller formen och dra försiktigt bort stansen. Ringla över chipotlemajonnäs och strö på friterad schalottenlök, sesamfrön och koriander.
Recept och foto: Catarina König
Annons