Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Torrone med pistaschnötter

24 nov, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på torrone med pistaschnötter
Columbus Leth
Torrone är en italiensk nougat som görs på honung, socker och äggvitor. Här har vi smaksatt den med pistaschnötter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Torrone med pistaschnötter

Den italienska julklassikern får sin mjuka konsistens av honung, socker och äggvitor. Vänd godiset i lite florsocker precis innan servering.

Annons

40 stycken

Du behöver:

2 ½ dl vatten
600 g (6,7 dl) strösocker
120 g glukossirap
210 g (1 3/4 dl) flytande honung
100 g äggvitor
1 msk strösocker
400 g osaltade pistaschnötter utan skal

Pensling:

Neutral olja
½ dl florsocker
½ dl Maizena majsstärkelse

Till servering:

Lite florsocker

Gör så här:

  1. Klä en form, 24 x 32 cm, med bakplåtspapper. Pensla pappret med lite neutral olja och strö över en blandning av florsocker och majsstärkelse.
  2. Koka försiktigt upp vatten, socker och sirap i en kastrull och låt det sjuda i 20–30 minuter tills blandningen når en temperatur på 132° (använd en sockertermometer). Tillsätt honung och värm upp ­blandningen långsamt till 148°.
  3. Vispa äggvitorna styva i en skål och tillsätt sedan sockret. Häll den varma sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle medan du vispar. Se till att sockerlagen inte träffar vispen, eftersom temperaturen då kan sjunka.
  4. Vänd ner pistaschnötterna och fördela smeten i formen. Jämna gärna till ytan med en lätt oljad palett och låt formen stå i kylen i minst 8 timmar, gärna över natten.
  5. Vänd upp konfekten på en skärbräda som är pudrad med florsocker och skär den i mindre bitar med en vass kniv penslad med olja. Förvara i en burk med tätslutande lock.

Foto: Columbus Leth

Annons