Torrone med pistaschnötter
24 nov, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Torrone är en italiensk nougat som görs på honung, socker och äggvitor. Här har vi smaksatt den med pistaschnötter.
Annons
Torrone med pistaschnötter
Den italienska julklassikern får sin mjuka konsistens av honung, socker och äggvitor. Vänd godiset i lite florsocker precis innan servering.
Annons
40 stycken
Du behöver:
2 ½ dl vatten
600 g (6,7 dl) strösocker
120 g glukossirap
210 g (1 3/4 dl) flytande honung
100 g äggvitor
1 msk strösocker
400 g osaltade pistaschnötter utan skal
Pensling:
Neutral olja
½ dl florsocker
½ dl Maizena majsstärkelse
Till servering:
Lite florsocker
Gör så här:
- Klä en form, 24 x 32 cm, med bakplåtspapper. Pensla pappret med lite neutral olja och strö över en blandning av florsocker och majsstärkelse.
- Koka försiktigt upp vatten, socker och sirap i en kastrull och låt det sjuda i 20–30 minuter tills blandningen når en temperatur på 132° (använd en sockertermometer). Tillsätt honung och värm upp blandningen långsamt till 148°.
- Vispa äggvitorna styva i en skål och tillsätt sedan sockret. Häll den varma sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle medan du vispar. Se till att sockerlagen inte träffar vispen, eftersom temperaturen då kan sjunka.
- Vänd ner pistaschnötterna och fördela smeten i formen. Jämna gärna till ytan med en lätt oljad palett och låt formen stå i kylen i minst 8 timmar, gärna över natten.
- Vänd upp konfekten på en skärbräda som är pudrad med florsocker och skär den i mindre bitar med en vass kniv penslad med olja. Förvara i en burk med tätslutande lock.
Foto: Columbus Leth
Annons