Torsk med blanquettesås
01 nov, 2022
AvLinn Grubbström
AvTimm Vladimir
Fin torsk och klassisk fransk blanquettesås får sig en liten extra kick av den röka osten. Serveras med tomater på kvist och bakad potatis.
Annons
Torsk med blanquettesås
Klassisk fransk sås, här smaksatt med rökt ost.
4 portioner
Annons
Du behöver:
4 torskryggar
½ tsk salt
800 g potatis
300 g körsbärstomater på stjälk
4 msk olivolja
Blanquettesås:
25 g smör
4 dl fisk/skaldjursfond
4 äggulor
1 ½ dl creme fraiche
50 g rökt ost
Salt och peppar
Ev pressad citron
3 msk finhackad gräslök
50 g löjrom
Gör så här:
- Strö salt över torsken och låt dra 1 timme i kylen.
- Sätt ugnen på 200°. Skölj och halvera potatisen, lägg i en rymlig ugnsform och vänd runt med olja. Sätt in i ugnen. Efter 25 minuter lägger du även in tomaterna i ugnen och bakar ytterligare 20 minuter. Ta sedan ut potatis och tomater, håll dem varma under folie och sänk ugnsvärmen till 100°.
- Lägg torsken i en form och ställ in i ugnen i 100º i 25-30 minuter.
- Sås: Hetta upp smör och fond i en panna tills smöret smält. Rör ihop äggulorna med créme fraiche i en skål, och häll i pannan under vispning. Värm under vispning utan att koka tills såsen tjocknar (ca 85°).
- Tillsätt rökt ost och mixa såsen lätt med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft. Rör ner gräslök och löjrom.
- Servering: Lägg upp torsk, bakad potatis och tomater på en tallrik. Toppa med lite sås och servera resten i en skål bredvid.
Foto: Philip Høpner, Columbus Leth
Annons