Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Torskrygg med citron-, soja- och brynt smör-sås

19 apr, 2022
AvPernille Skjødt
Recept på torskrygg med citron-, soja- och brynt smör-sås
Torskens milda smak förhöjs med en magisk citron-, soja- och brynt smör-sås. En rätt som imponerar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspastaBrand logo
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

Torskrygg med citron-, soja- och brynt smör-sås

Brynt smör är verkligen en magisk ingrediens, extra gott till fisk!

Så gör du torskrygg med citron-, soja- och brynt smör-sås

4 portioner

Du behöver:

500 g torskrygg
1 dl vitt vin
1 dl vatten

Tillbehör:

700 g potatis
Salt
1 purjolök
1 msk olivolja

Brynt smör- och sojasås:

300 g smör
2 msk japansk soja
1 citron
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas, men ger gul färg)
Salt

Till servering:

1 knippe färsk dill
2 msk citronsaft
2 msk smör
1 tsk chiliflingor

Gör så här:

  1. Skär upp fisken i fyra portionsbitar, salta runt om och låt dra i 20 minuter. Sätt ugnen på 120°.
  2. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Skölj purjolöken och skär den i ringar. Koka purjolöken i lättsaltat vatten i 3–4 minuter. Låt rinna av och vänd purjolöken med olja och salt i en skål.
  3. Lägg fisken i en ugnsfast form, slå på vin och vatten och baka fisken i ugnen tills den får en innertemperatur på 43°.
  4. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt. Lägg i soja och citronsaft, smaka av med salt.
  5. Skölj och plocka dillen och dela citronen på mitten. Låt potatisen rinna av och vänd den med smör och hälften av dillen. Lägg upp fisk och purjolök på tallrikar, skeda över sås. Toppa med resten av dillen, chiliflingor, och servera med potatis och citron.

Foto: Columbus Leth

Annons