Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Torsk och potatis på två sätt

05 jan, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Torsk och potatis på två sätt
Torsk och potatis är två ingredienser som går att variera i det oändliga! Middagens torskfilé i kålpaket blir en god potatissallad till lunch nästa dag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Middag

Torskfilé i kålpaket

Kålpaketet gör att alla goda smaker bevaras under tillagningen. Lite av potatisen och hälften av fisken sparas till nästkommande dags lunch.

Matplanera med torskfilé i kålpaket till middag

2 portioner

Annons

Du behöver:

1 kg potatis
2 stora blad palmkål
4 torskfiléer eller annan vit fisk
1 ekologisk apelsin, saft och rivet skal
1 schalottenlök
50 g svamp, t ex kantareller eller champinjoner
Olja, till stekning
25 g rumsvarmt smör
1 msk färskpressad citronsaft
Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem sedan.
  2. Värm ugnen till 200°. Blanchera kålbladen snabbt i kokande, lättsaltat vatten. Packa in två av fiskfiléerna i kålblad. Lägg alla 4 filéerna i en ugnsfast form.
  3. Riv skalet från apelsinen och pressa ut saften. Skala och hacka löken fint, ansa svampen och skär i småbitar. Fräs svamp och lök gyllene. Ta ur pannan, blanda med smör, citronsaft, apelsinsaft och -skal. Fördela smöret över fisken och krydda väl med salt och peppar. Täck formen med aluminiumfolie och baka fisken i ugnen i ca 15 minuter.
  4. Servera de två inslagna fiskfiléerna (spar de andra två till dagen efter) tillsammans med hälften av de kokta potatisarna (spar resterande till nästa dag).

Lunch

Krämig potatissallad med torsk och ägghalvor

Matig restsallad som blir extra god med den här dressingen.

Matig restsallad med gårddagens potatis och torsk serveras med ägghalvor

Du behöver:

2 portioner
2 ägg
2 ugnsbakade torskfiléer (från föregående dag)

Annons

Potatissallad:

2–3 palmkålsblad
½ liten spetskål
Kokta potatisar (från föregående dag)
1 msk färskpressad citronsaft
½ tsk dijonsenap
½ tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
½ dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och koka äggen så gulan är lätt rinnig, 6–7 minuter.
  2. Potatissallad: Skölj och skär de två olika kålsorterna i mindre bitar. Skär potatisarna i bitar. Blanda citronsaft, senap, honung, vinäger och olja och smaka av med salt och peppar. Vänd ner kål och potatis i dressingen.
  3. Dela fisken i mindre bitar och vänd försiktigt ner i potatissalladen. Toppa med ägghalvor och servera.

Foto: Line Falck

Annons