Tryffeldoftande potatis- och purjolökssoppa
07 okt, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Klassisk potatis- och purjolökssoppa som här får sig en lyxig twist – den är nämligen smaksatt med tryffel!
Annons
Tryffeldoftande potatis- och purjolökssoppa
Len soppa med en skvätt tryffel för extra smak!
Annons
4 portioner
Tid: 35 minuter
Gör så här:
500 g potatis
500 g palsternacka
1 bananschalottenlök
1 purjolök
1 ½ msk smör
1 tsk torkad timjan
1 ¼ liter färdig grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk citronjuice
Salt och peppar
3 tsk vit tryffelolja
Till servering:
1 purjolök
1 tsk smör, till stekning
1 kruka gräslök
1 baguette
Gör så här:
- Skala potatis och palsternacka och skär i små tärningar. Skala och finhacka lök. Ansa och skär purjo i tunna skivor. Stek potatis, palsternacka, lök, purjolök och timjan i smör i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter.
- Tillsätt buljong och låt soppan koka upp. Låt puttra i 20–25 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och värm upp soppan igen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar samt tryffelolja.
- Vid servering: Rensa purjolöken och skär i tunna skivor. Fräs purjolökskivorna i smör i en panna på medelvärme i 3–4 minuter. Fördela soppan i skålar, och toppa med smörstekta purjolöksskivor och finhackad gräslök. Servera med bröd.
Foto: Columbus Leth, Anders Schönnemann
Annons