Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

­Tryffeldoftande potatis- och ­purjolökssoppa

07 okt, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
­Recept på tryffeldoftande potatis- och ­purjolökssoppa
columbus leth
Klassisk potatis- och purjolökssoppa som här får sig en lyxig twist – den är nämligen smaksatt med tryffel!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

­Tryffeldoftande potatis- och ­purjolökssoppa

Len soppa med en skvätt tryffel för extra smak!

Tryffeldoftande potatis- och purjolökssoppa med ett gott bröd till
columbus leth
Annons

4 portioner

Tid: 35 minuter

Gör så här:

500 g potatis
500 g palsternacka
1 bananschalottenlök
1 purjolök
1 ½ msk smör
1 tsk torkad timjan
1 ¼ liter färdig grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk citronjuice
Salt och peppar
3 tsk vit tryffelolja

Till servering:

1 purjolök
1 tsk smör, till stekning
1 kruka gräslök
1 baguette

Gör så här:

  1. Skala potatis och palsternacka och skär i små tärningar. Skala och finhacka lök. Ansa och skär purjo i tunna skivor. Stek potatis, palsternacka, lök, purjolök och timjan i smör i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter.
  2. Tillsätt buljong och låt soppan koka upp. Låt puttra i 20–25 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och värm upp soppan igen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar samt tryffelolja.
  3. Vid servering: Rensa purjolöken och skär i tunna skivor. Fräs purjolökskivorna i smör i en panna på medelvärme i 3–4 minuter. Fördela soppan i skålar, och toppa med smörstekta purjolöksskivor och finhackad gräslök. Servera med bröd.

Foto: Columbus Leth, Anders Schönnemann

Annons