Pasta med mustig ragu bolognese
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
En mustig ragu bolognese sitter aldrig fel! Men börja i tid – den här grytan ska koka i minst tre timmar!
Annons
Pasta med mustig ragu bolognese
Låt grytan koka minst 3 timmar så blir köttet så mört att det faller isär.
Annons
4 portioner
Du behöver:
500 g tagliatelle
Ragu:
500 g högrev
4 msk olivolja för stekning
Salt och peppar
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 dl oxfond
2 lagerblad
4 stjälkar färsk timjan
3 msk olivolja
Till servering:
50 g parmesan
Färsk timjan
Gör så här:
- Ragu: Bryn köttet i olja i en stor gryta eller panna med höga kanter i 7–8 minuter, tills det fått fin färg och stekyta. Salta, peppra och ta bort köttet från pannan.
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj morötterna och sellerin och skär dem i små tärningar. Stek allt i pannan i 4-6 minuter, utan att det tar färg. Häll i vitt vin och låt koka upp. Tillsätt köttet, krossade tomater och fond. Krydda med lagerblad, timjan, salt och peppar.
- Lägg på ett lock och låt grytan puttra ca 3 timmar tills köttet är helt mört. Tillsätt lite vatten om vätskan håller på att koka bort. Dra isär köttet med 2 gafflar och låt grytan sjuda utan lock i ytterligare 10–15 minuter. Salta, peppra och tillsätt olja. Ta bort lagerbladen.
- Pasta: Koka pastan al dente. Häll av, men spara lite av kokvattnet. Vänd ihop pastan med ragun och tillsätt lite pastavatten till önskad konsistens. Låt allt bli varmt i pannan. Krydda med salt och peppar, ringla eventuellt över lite olja.
- Servering: Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Strö över nyriven parmesan och plockad timjan och servera genast.
Foto: Columbus Leth
Annons