Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Ugnsbakad rabarber med yoghurtskum

26 apr, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på ugnsbakad rabarber med yoghurtskum
Stine Christiansen
Ugnsbakad rabarber är verkligen att ta tillvara på råvaran på nytt sätt. Yoghurtskummet får efterrätten att kännas lätt och fräsch!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du mandeldrinken Agua De HorchataBrand logo
Så gör du mandeldrinken Agua De Horchata

Ugnsbakad rabarber med yoghurtskum

Baka den syrliga rabarbern mjuk i ugnen tillsammans med sockerlag. Servera med krämigt yoghurtskum.

Ugnsbakad rabarber med yoghurtskum
Stine Christiansen

4 portioner

Annons

Tid: 45 minuter

Du behöver:

250 g rabarber
1 vaniljstång
¾ dl vitt vin
100 g (1 dl) strösocker
4 kardemummakapslar

Yoghurtskum:

2 msk rabarbersockerlag
1 ½ dl vispgrädde
150 g grekisk yoghurt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär rabarbern i 10–15 cm långa bitar och lägg dem i en ugnsfast form.
  2. Snitta vaniljstången och lägg den ­tillsammans med vitt vin, socker och kardemummakapslar i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret lösts upp.
  3. Häll den varma sockerlagen över rabarbern, täck formen med folie och baka i ugnen i ca 30 minuter, tills rabarbern är mjuk men fortfarande håller formen.
  4. Yoghurtskum: Häll 2 msk av rabarbersockerlagen i en kastrull och värm tills den får en sirapsliknande konsistens.
  5. Häll lite av den reducerade sockerlagen i en skål tillsammans med vispgrädde och vispa till ett fast skum. Vänd ner yoghurten och smaka av.
  6. Lägg upp rabarbern på tallrikar och häll lite av den varma ­sockerlagen från ugnsformen över. Toppa med yoghurtskum och eventuellt lite extra sockerlag. Servera direkt.

Foto: Stine Christiansen

Annons