Ugnsbakad rabarber med yoghurtskum
26 apr, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Ugnsbakad rabarber är verkligen att ta tillvara på råvaran på nytt sätt. Yoghurtskummet får efterrätten att kännas lätt och fräsch!
Annons
Ugnsbakad rabarber med yoghurtskum
Baka den syrliga rabarbern mjuk i ugnen tillsammans med sockerlag. Servera med krämigt yoghurtskum.
4 portioner
Annons
Tid: 45 minuter
Du behöver:
250 g rabarber
1 vaniljstång
¾ dl vitt vin
100 g (1 dl) strösocker
4 kardemummakapslar
Yoghurtskum:
2 msk rabarbersockerlag
1 ½ dl vispgrädde
150 g grekisk yoghurt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Skär rabarbern i 10–15 cm långa bitar och lägg dem i en ugnsfast form.
- Snitta vaniljstången och lägg den tillsammans med vitt vin, socker och kardemummakapslar i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret lösts upp.
- Häll den varma sockerlagen över rabarbern, täck formen med folie och baka i ugnen i ca 30 minuter, tills rabarbern är mjuk men fortfarande håller formen.
- Yoghurtskum: Häll 2 msk av rabarbersockerlagen i en kastrull och värm tills den får en sirapsliknande konsistens.
- Häll lite av den reducerade sockerlagen i en skål tillsammans med vispgrädde och vispa till ett fast skum. Vänd ner yoghurten och smaka av.
- Lägg upp rabarbern på tallrikar och häll lite av den varma sockerlagen från ugnsformen över. Toppa med yoghurtskum och eventuellt lite extra sockerlag. Servera direkt.
Foto: Stine Christiansen
Annons